Sledovali novinárov cez mobilné telefóny? Maďarsko údajne používalo špeciálny softvér

TA3 TASR
18.7.2021 22:08

Maďarská vláda premiéra Viktora Orbána je podozrivá z používania sledovacieho zariadenia v mobilných telefónoch investigatívnych novinárov a majiteľov nezávislých médií v Maďarsku. V nedeľu o tom na svojej webovej stránke informoval britský denník Guardian.

mobil sledovanie telefónov (SITA/AP)
SITA/AP

Forenzná analýza niektorých mobilov ukázala, že Orbánova vláda využila v boji proti novinárom v Maďarsku novú zbraň – jeden z najinvazívnejších špionážnych softvérov na svete s názvom Pegasus. Predáva ho izraelská spoločnosť NSO Group. Analýzu mobilov a uniknutých dát urobila francúzska nezisková novinárska organizácia Forbidden Stories v spolupráci s maďarskými novinármi. V mnohých prípadoch sa analýzou dokázalo, že mobily boli infikované sofistikovaným softvérom Pegasus.

Terčom sa stalo najmenej desať právnikov, opozičný politik a najmenej päť novinárov, píše Guardian. Jedným z týchto maďarských novinárov je Szabolcs Panyi, známy širokou škálou kontaktov v diplomatických a národnobezpečnostných kruhoch. Organizácia Amnesty International po forenznej analýze jeho mobilu dospela k záveru, že jeho zariadenie bolo opakovane skompromitované počas sedemmesačného obdobia v roku 2019. Mobil bol infikovaný často krátko po tom, ako Panyi požiadal o určité vyjadrenie predstaviteľov maďarskej vlády.

Pegasus umožňuje útočníkovi prezrieť všetok obsah mobilného telefónu, vrátane odkazov v aplikáciách, fotografií a údajov z GPS. Tento softvér tiež dokáže zmeniť mobil na zariadenie na nahrávanie zvuku alebo na videorekordér. Spoločnosť NSO vyhlásila, že sledovací softvér je vytvorený a zamýšľaný len proti ťažkým zločincom a teroristom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok