Janukovyč má údajne tajný palác s heliportom a pštrosmi

TASR
24.10.2012 10:49

Nejasné majetkové pomery ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča sú jednou z tém kampane pred nedeľňajšími parlamentnými voľbami na Ukrajine.

Janukovyč má údajne tajný palác s heliportom a pštrosmi
SITA, Kyivpost

Prezident síce vlani ukázal provládnym novinárom svoj oficiálny, pomerne skromný dom, podľa opozície a jej blízkych investigatívnych žurnalistov však v skutočnosti vlastní rozsiahle luxusné sídlo s golfovým ihriskom, heliportom a výbehom pre pštrosy.

Janukovyčov dom sa nachádza v 140-hektárovom parku Mežygirja, ležiacom pri rieke Dneper, vzdialenom asi 25 kilometrov severne od Kyjeva. V minulosti sa v parku nachádzala rezidencia sovietskych straníckych vodcov a dodnes je neprístupný verejnosti.

Janukovyčovi sa podarilo v komplexe sprivatizovať neveľký dom s 1,8-hektárovým pozemkom. Zvyšok parku si od vlády na 49 rokov prenajali dve súkromné firmy, ktoré zbúrali väčšinu existujúcich budov a začali s výstavbou nových domov a športových klubov.

Hlava štátu odmieta odpovedať na otázky týkajúce sa domu, parku alebo pozadia firiem, podľa novín Ukrajinska Pravda však ide len o fiktívne spoločnosti, prepojené na Janukovyčovu rodinu a jeho politických spojencov. To podľa kritikov potvrdzuje podozrenia, že Janukovyč v skutočnosti kontroluje celý obrovský areál v Mežygirji.

Letecké fotografie, zhotovené reportérmi týždenníka Korrespondent, naznačujú, že park zrejme tvorí jeden celok a jeho súčasťou je aj obrovská prepychová rezidencia obklopená početnými športoviskami a skleníkmi na pestovanie ovocia a zeleniny. Novinárov, ktorí sa pokúšali dostať do parku a do susednej dediny, zastavili agenti ukrajinskej bezpečnosti.

Do komplexu obklopeného päť metrov vysokým plotom prenikla s pomocou lana opozičná investigatívna žurnalistka Teťana Černovilová, ktorej sa podarilo vyhotoviť niekoľko fotografií odhaľujúcich honosnosť sídla, pokým ju nezadržali strážnici so psami.

Podľa Černovilovej nie je možné, aby si prezident mohol dovoliť takýto luxus z vlastného platu, keďže zarába v prepočte len 88.000 eur ročne. Podľa kritikov je kauza okolo domu jedným z prejavov rozsiahlej korupcie a netransparentnosti, ktorá charakterizuje ukrajinskú politiku i Janukovyčov štýl vlády, uviedla dnes agentúra AP.

Honosné sídlo

00.jpg
01.jpg
02.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok