Konateľ košickej firmy údajne podvádzal pri čerpaní eurofondov

TASR
24.10.2012 10:35

Konateľ košickej spoločnosti minul údajne až 180.000 eur z európskych peňazí a 31.000 eur zo štátneho rozpočtu inak, ako pôvodne deklaroval.

Konateľ košickej firmy údajne podvádzal pri čerpaní eurofondov
TA3

Vyšetrovateľ z Úradu boja proti korupcii ho začiatkom októbra obvinil z poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev a zo subvenčného podvodu. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Andrea Dobiášová.

"Obvinený ako konateľ spoločnosti z Košíc mal požiadať o nenávratný finančný príspevok z európskych fondov. O peniaze požiadal za účelom ich využitia v rámci Operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia. Išlo o spolufinancovanie schváleného projektu, ktorý sa týka vytvorenia pracovných miest pre znevýhodnené skupiny v spoločnosti," povedala Dobiášová.

Na základe jeho žiadosti mu v máji 2010 Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR schválilo príspevok vo výške viac ako 343.000 eur. Osemdesiat percent išlo z európskych peňazí a 14 percent zo štátneho rozpočtu. O mesiac neskôr podľa polície požiadal o zálohu vo výške necelých 65.000 eur, ktoré dostal. "Podľa zistenia polície však peniaze nepoužil na určený účel. Taktiež ich v lehote danej zmluvou nevyúčtoval a nesplnil zmluvne uložené podmienky," povedala hovorkyňa.

V júli toho istého roku údajne opäť požiadal o peniaze, tentoraz na vzdelávanie zamestnancov v rámci toho istého projektu. V tomto prípade mu schválili viac ako 618.000 eur a opäť požiadal o zálohu vo výške 148.000 eur. "Peniaze však opäť neboli použité na zmluvne dohodnutý účel, pre ktorý boli žiadané," pokračovala Dobiášová. Škoda na európskom a štátnom rozpočte, za ktorú má byť zodpovedný Ľubomír M. sa tak vyšplhala na približne 212.000 eur. Na čo obvinený peniaze v skutočnosti použil, polícia ďalej zisťuje. Hrozí mu väzenie na sedem až 12 rokov, stíhaný je na slobode.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok