Hasiči v Rusku bojujú s mohutnými požiarmi. Vyhlásili núdzový stav

TA3 TASR
17.7.2021 14:30

Hasiči aj v sobotu napredovali v hasení mohutných lesných požiarov na východe Ruska, kde sú najviac zasiahnuté republika Jakutsko a oblasť Sibír. Pohotovostné zložky zabránili tomu, aby sa požiare v Jakutsku ďalej šírili, uviedli v sobotu v správe predstavitelia.

Hasiči v Rusku bojujú s mohutnými požiarmi. Vyhlásili núdzový stav
TASR/AP

Počet požiarov znížili na 38, aj keď ešte stále horí približne 725.000 hektárov lesnatej oblasti. V Jakutsku bol vyhlásený núdzový stav, hoci podľa slov úradov obývané oblasti nie sú ohrozené. Ľuďom odporučili, aby vonku nosili na tvári ochranné masky a dvere aj okná utesnili navlhčenými látkami. Takto sa zastaví prenikanie jedového dymu do domov.

Požiare vyčíňajú aj v iných častiach Ruska. V piatok neskoro večer bolo uhasených vyše 300 požiarov, čo predstavovalo vyše 850.000 hektárov územia, informoval Úrad na ochranu lesov. Po celej krajine zasahuje vyše 5000 hasičov a 47 protipožiarnych lietadiel, dodal úrad.

Lesné požiare sa v Rusku vyskytujú každý rok. Zatiaľ čo v niektorých oblastiach je potrebný dážď, inde obyvatelia zažívajú záplavy. Z dvoch dedín v Chabarovskej oblasti blízko hraníc s Čínou odviedli v sobotu do bezpečia vyše 100 ľudí po tom, čo sa tam rieka vyliala z brehov. Voda odvtedy klesla, oznámili úrady.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok