Smrtiace záplavy sú katastrofou. Odborníci vysvetľujú, ako k nim mohlo dôjsť

TA3 ČTK
17.7.2021 12:02

Obetí pribúda, mnohí sú stále nezvestní. Časť krajiny je zničená a ochromená. Nemecko sa vyrovnáva s následkami obrovských záplav. Aktuálne sa však vynárajú otázky, ako sa niečo také vôbec mohlo stať.

Smrtiace záplavy sú katastrofou. Odborníci vysvetľujú, ako k nim mohlo dôjsť
TASR/AP

Slabé miesta v systéme varovaní

Oceňovaná hydrologička Hannah Cloeková, ktorá vytvorila Európsky systém varovaní pred povodňami, tvrdí, že úrady dostali varovania. Svoj program založila po tragických povodniach v Európe v roku 2002 v snahe predísť podobným katastrofám. Súčasné záplavy podľa nej poukázali na slabé miesta systému.

V niektorých oblastiach podľa nej program splnil svoj účel a varovania padli na úrodnú pôdu. Hydrologička však priznáva, že "na niektorých iných miestach sa varovania nedostali k ľuďom, a tak nevedeli, čo sa stane". "V roku 2021 by sme nemali mať toľko úmrtí kvôli záplavám. Je to jednoducho neprijateľné a niečo je zle," uviedla.

V jednotlivých európskych krajinách sú mechanizmy, ktoré predpovedajú povodne a zverejňujú rôzne výstrahy. V Nemecku sú tieto štruktúry podľa Cloekovej rozdrobené a zahŕňajú množstvo úradov v rôznych spolkových krajinách. Reakcie na nebezpečenstvo sa tak môžu líšiť. 

Hovorca nemeckého meteorologického ústavu Deutscher Wetterdienst uviedol, že služba vydala niekoľko varovaní pred extrémenymi zrážkami. Podľa neho je už potom na jednotlivých úradoch, aby vyhodnotili povodňové nebezpečenstvo a prípadne prikročili k evakuácii ľudí alebo iným opatreniam.

Ministerstvo životného prostredia spolkovej krajiny Porýnie-Falcko uviedlo, že varovania pred záplavami sú zverejňované pre tie najväčšie rieky, ale že informácie, ktoré sa týkajú menších riek a prítokov nie sú tak podrobné, a tak sa záplavám nedá vždy zabrániť.

Počasie môže byť smrtiace

Klimatologička Friederike Ottová z Oxfordskej univerzity apeluje na potrebu osvety okolo záplav. "Podľa môjho názoru si ľudia dostatočne neuvedomujú, že počasie môže byť smrtiace," zdôrazňuje Ottová. "Skutočnosť, že sú zastavané veľké plochy pôdy, taktiež vedie k dramatickejším následkom, než ako by to bolo v prípade, keby voda mala kam vsiaknuť," uviedla. Spolkový minister vnútra Horst Seehofer uviedol, že Nemecko sa do budúcna musí "oveľa lepšie pripraviť". Súčasná situácia je podľa neho dôsledkom klimatických zmien.

Ku vzniku záplav prispieva mnoho faktorov, otepľujúca sa atmosféra v dôsledku klimatických zmien však znamená, že extrémne zrážky sú čoraz častejším javom. Hayley Fowlerová, ktorá vyučuje dopady klimatických zmien na Univerzite v Newcastli, vysvetľuje, že globálne otepľovanie vedie k spomaleniu "jet streamu" alebo prúdenia vzduchu v atmosfére smerom zo západu na východ. Následkom toho sa búrky posúvajú pomalšie. V teplejšej atmosfére sa tiež udrží viac vlhkosti. "Extrémne zrážky budú čoraz silnejšie a častejšie," upozorňuje Fowlerová. Štáty podľa nej musia prebudovať svoju infraštruktúru, aby dokázali týmto udalostiam čeliť.

Dodáva však, že na podobné udalosti sa dokonale pripraviť nedá. "Vždy sa môže objaviť niečo, čo prekoná naše protipovodňové systémy. Preto skutočne potrebujeme systémy núdzového riadenia a výstrah," uviedla.

Michael Ahrend z nemeckého okresu Ahrweiler, ktorý zasiahli masívne záplavy, agentúre Reuters povedal: "Myslel som si, že voda raz príde, ale niečo takéto som nečakal. Toto nie je vojna, udrela príroda. Mali by sme tomu konečne venovať pozornosť."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok