Smutná bilancia stúpa. Nemecko po prírodnej pohrome stále hľadá nezvestných

TA3 TASR
17.7.2021 08:06

Záplavy v západnej Európe z uplynulých dní si vyžiadali už 160 obetí na životoch. Informácie o ďalších úmrtiach prišli v sobotu z Nemecka a Belgicka v čase, keď desaťtisíce príslušníkov záchranných zložiek i vojakov pracujú na odstraňovaní následkov a zabránení ďalším škodám.

Polícia v nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko oznámila, že v najviac postihnutom okrese Ahrweiler zomrelo pri záplavach najmenej 90 ľudí a ďalších vyše 600 utrpelo zranenia. Vzhľadom na rozsah škôd sa úrady obávajú, že táto bilancia ešte porastie. V piatok v Porýní-Falcku evidovali 63 mŕtvych a v sobotu tam stovky záchranárov pokračovali v pátraní po dalších obetiach a nezvestných. Celkový počet obetí v Nemecku sa tým zvýšil na najmenej 133, keď ďalších 43 mŕtvych potvrdili v susednej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.

Belgická stanica RTBF informovala, že počet úmrtí v Belgicku v sobotu stúpol na 27 po nájdení ďalších štyroch obetí. Silné dažde a záplavy zasiahli od stredy okrem Nemecka a Belgicka aj Holandsko, Francúzsko, Švajčiarsko a Luxembursko.

Povodne vo veľkej časti zasiahnutých regiónov medzičasom ustupujú, úrady však upozornili na možné lokálne búrky i obavy, že ďalšie telá sú vo vozidlách, ktoré strhla voda, no tiež zaplavených pivniciach. Snahy nájsť nezvestných, ktorých sú podľa správ desiatky, sťažujú výpadky elektriny a telefónnych sietí.

V meste Wassenberg v Severnom Porýní-Vestfálsku evakuovali v mestskej časti Ophoven okolo 700 obyvateľov po tom, ako sa pretrhla priehrada na rieke Ruhr. Situácia bola v sobotu ráno stále napätá, vyplýva z oznámenia mesta ležiaceho pri holandskej hranici. Výstrahu pred možnou evakuáciou vydali aj pre dva neďaleké okresy.

Krajinská vláda Porýnia-Falcka oznámila, že vytvára mimoriadny fond na pomoc s obnovou, pričom očakáva, že škody dosiahnu niekoľko miliárd eur. Nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá sa v piatok vrátila z cesty do Washingtonu zatienenej prírodnou pohromou vo vlasti, prisľúbila "krátko- i dlhodobú podporu vlády" pre zasiahnuté obce. Spolková vláda by mala o pomoci rozhodovať budúci týždeň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok