Belgicko umožní návrat desiatich detí a šiestich matiek zo sýrskeho tábora

TA3 TASR
16.7.2021 22:50

Belgicko umožnilo návrat do vlasti desiatim deťom a šiestim matkám, ktoré sa nachádzali v zajateckom tábore pre džihádistov v Sýrii. Do Belgicka ich prepravia letecky, uviedla v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na informované zdroje.

Belgicko umožní návrat desiatich detí a šiestich matiek zo sýrskeho tábora
TASR/AP

Ide o najväčšiu takúto repatriáciu od porážky extrémistickej organizácie Islamský štát v Sýrii v roku 2019. Skupina 16 osôb bola umiestnená v tábore v provincii Hasaka na severovýchode Sýrie, ktorý spravujú kurdské milície.

Matky by po návrate mali byť zatknuté a protiteroristické úrady by voči nim mali vzniesť obvinenia. Deťom bude zabezpečená sociálna starostlivosť. Stovky dobrovoľníkov z Európy odišli do Sýrie a Iraku, aby sa pripojili k Islamskému štátu. Mnohí z nich prišli o život, no ďalší - vrátane žien a detí - sa teraz nachádzajú v táboroch.

Niektoré krajiny sveta odmietajú repatriovať svojich občanov z táborov na severovýchode Sýrie, pričom argumentujú bezpečnostnými rizikami.

Belgický premiér Alexander de Croo však v marci oznámil, že jeho krajina urobí všetko, čo je v jej silách, aby zabezpečila návrat tých najmladších. De Croo to podľa AFP označil za otázku národnej bezpečnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok