Motorkár nie je cyklista. Jazda v šachovnici je v poriadku, predbiehanie sprava nie

TA3
17.7.2021 07:00

Na ceste sú rizikom, šoféri áut ich nemajú radi. Motorkári sú na cestách kontroverzným prvkom a v lete je s nimi treba počítať. Ako jazdiť bezpečne a neohrozovať sa navzájom? Aj o tom sme hovorili s motorkárom Henrichom Ševčíkom.

Motorkári
TASR/Jakub Kotian

Do hry vstupuje viac faktorov

Motorky sú súčasťou premávky. a treba si uvedomiť, že sú rýchlejšie, hovorí Ševčík. Zdôrazňuje, že v aute má šofér väčšie pohodlie, čo môže viesť aj k rozptýlenej pozornosti, keď sa šofér môže venovať napríklad svojmu mobilnému telefónu. V takých chvíľach musia motorkári rýchlo reagovať, opisuje Ševčík s tým, že motorkár musí sledovať komplexnú situáciu.

"Aj medzi nami motorkármi sú horúce hlavy, ktoré jazdia rýchlo, ktoré jazdia nezodpovedne," hovorí Ševčík. "Je to o zodpovednosti každého z nás," konštatuje. "Každý motorkár by si mal zvážiť, aké má schopnosti, aké má skúsenosti, koľko kilometrov má najazdených, akú má motorku, aký druh motorky, kam ide, aká je tam premávka, či bude zápcha, či bude málo áut," opisuje Ševčík.

Ohľaduplnosť a akceptácia

Ak idú motorkári v kolóne, podľa Ševčíka by mali dodržiavať isté zásady. V týchto prípadoch sa jazdí šachovnicovo, čo je "najbezpečnejší spôsob prepravy viacerých motoriek v rámci kolóny, kde každý jazdec má svoju pozíciu, má isté pravidlá, kde sa môže presúvať, kde sa môže vyhýbať prekážkam," vysvetľuje motorkár. Problém môže prísť, ak sa niekto snaží zboku dostať do kolóny, upozorňuje.

Šachovnicová jazda je aj v súlade s pravidlami cestnej premávky. Typ jazdy, keď sú napríklad cyklisti usporiadaní za sebou, by nebol pre viacerých motorkárov vhodný. Motorka je motorovým vozidlom a súčasťou premávky, čiže jazdci sa riadia inými pravidlami, než cyklisti, vysvetľuje Ševčík. Motorka je navyše ťažšia a jej šofér má menšie možnosti manévrovania, ako cyklista.

Podľa Ševčíka určite nie je v poriadku, keď motorkári obiehajú autá z pravej strany. "Je to nebezpečné, a to aj z toho pohľadu, že máloktorý šofér si kontroluje úplne priebežne svoje pravä spätné zrkadlo," opisuje. "Stále je to o ohľaduplnosti a o vzájomnom akceptovaní," zdôrazňuje Ševčík.

Celú reláciu Tak takto si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok