V Bielorusku pokračujú razie v domovoch nezávislých novinárov a redakciách médií

TA3 TASR
16.7.2021 13:29

Bieloruská polícia prehľadávala v piatok domovy niekoľkých nezávislých novinárov, ako aj redakciu bieloruskej mutácie Rádia Slobodná Európa, informovali portál Meduza.io a agentúra AFP.

Hraničí to s ekonomickou vojnou, tvrdí Bielorusko o sankciách za odklonené lietadlo
TASR/AP

Raziu polícia vykonala v domovoch novinárov televízie Belsat a Rádia Slobodná Európa, ako aj iných médií v mestách Minsk, Hrodna a Pinsk. Viacerých novinárov následne aj zadržali, dôvod ich zadržania však zatiaľ známy nie je.

V sídle bieloruského Rádia Slobodná Európa polícia tiež vypáčila dvere. Ešte predtým zneškodnila na celom poschodí bezpečnostné kamery a z redakcie rádia vyniesli technické zariadenie.

Masové razie a zadržiavanie novinárov a aktivistov prebieha v Bielorusku už niekoľko dní. Vo štvrtok 8. júla polícia prehľadala redakciu nezávislej mediálnej organizácie Naša Niva. Nasledujúci deň policajti prišli aj do sídiel niekoľkých regionálnych neštátnych médií. V stredu vtrhli bieloruské bezpečnostné služby do sídiel hlavných ľudskoprávnych skupín v krajine a zadržali niekoľko aktivistov. Podľa údajov ľudskoprávnej organizácie Viasna vykonali v priebehu jedného dňa najmenej 50 razií.

Obvinenia sú rôzne

Zadržaných novinárov a aktivistov obviňujú úrady z celého radu priestupkov, najčastejšie však z účasti na masových nepokojoch a daňových únikoch.

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová odsúdila vo štvrtok zákroky Bieloruska voči novinárom a aktivistom. "Som hlboko znepokojená posledným vývojom udalostí v Bielorusku... Takéto zákroky sú neakceptovateľné," uviedla Bacheletová.

Viasna označila tieto razie za "novú vlnu represií".

Za účasť na protestoch odsúdili študentov

Organizácia v piatok okrem toho informovala, že súd v Minsku odsúdil 11 študentov a jedného učiteľa na dvaapolročný trest odňatia slobody za účasť na minuloročných protivládnych protestoch.

Dlhoročný autoritársky bieloruský prezident Alexandr Lukašenko si vyslúžil odsúdenie zo strany západných krajín po tom, čo sa vlani po šiestykrát stal hlavou štátu. Západ tvrdí, že voľby, po ktorých vypukli masové protesty, neboli spravodlivé.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok