Diaľnice a domy sú zaplavené, pátrajú po obetiach. Problémy hlásia ďalšie krajiny

TA3 TASR
16.7.2021 11:59

Ničivé povodne zasiahli okrem Nemecka aj ďalšie európske štáty. Problémy hlásia úrady v Belgicku, Holandsku aj Francúzsku. Informovala o tom rozhlasová stanica Deutsche Welle.

Mnohé obce evakuovali

Holandské úrady nariadili 10.000 obyvateľom mesta Maastricht a priľahlých dedín, aby vo štvrtok večer opustili svoje domy pozdĺž rieky Maas. Kráľ Viliam Alexander a kráľovná Máxima navštívili mesto Valkenburg ležiace východne od Maastrichtu, kde voda zaplavila domy aj podniky.

V Belgicku stúpol predbežný počet obetí na 12. Z koryta sa tam vyliala rieka Vesdre. V obci Pepinster vo valónskej provincii Lutyšsko sa prevrátil malý záchranný čln, ktorý používali hasiči. Nezvestní sú traja starší ľudia. "Bohužiaľ, rýchlo ich pohltil prúd," uviedol miestny starosta Philippe Godin. "Obávam sa, že sú mŕtvi," dodal. Okrem toho hlásia v krajine ďalších niekoľko nezvestných osôb.

V južnej a východnej časti Belgicka zostali zaplavené diaľnice. Prerušená je aj vlaková doprava. Úrady od štvrtkového poludnia uzavreli železničnú stanicu v meste Liege. Podľa miestnych reportérov boli po záplavách v okolí Limbourgu evakuované všetky obce pozdĺž rieky Meuse.

Zaplavilo aj múzeum

V severovýchodnom Francúzsku voda zaplavila polia, domy aj múzeum prvej svetovej vojny v obci Romagne-sous-Montfaucon. Hasiči museli evakuovať ľudí z priľahlých kempov. Rieka Aire v severnom Francúzsku stúpla v niektorých oblastiach na najvyššiu úroveň za uplynulých 30 rokov, informovali noviny L'Est Republicain. Francúzska národná meteorologická služba uviedla, že v oblasti zaznamenali za uplynulé dva dni viac zrážok ako za ostatné dva mesiace.

Problémy hlási aj Luxembursko. Tamojšia vláda zriadila krízový štáb, ktorý má reagovať na mimoriadne situácie vyvolané silnými dažďami. Predseda vlády Xavier Bettel uviedol, že "niekoľko domov" bolo zaplavených a "už nie sú obývateľné". Známy nemecký klimatológ pakistanského pôvodu Mojib Latif v súvislosti s vlnou záplav vyhlásil, že schopnosť súčasnej spoločnosti prispôsobiť sa výkyvom počasia sa blíži k nule. Historicky boli podľa neho ľudia zvyknutí na relatívne stabilné klimatické podmienky, ale katastrofy sa teraz dejú rýchlosťou, "ktorá sa nikdy predtým nevyskytla", uviedol Latif pre piatkové vydanie denníka Neue Osnabrücker Zeitung.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok