Ako sa zbaviť ucholakov vo vašej záhrade

ako sa zbaviť ucholaka Zdroj foto: Pixabay

Asi každý pozná tohto chrobáka, ktorý sa skrýva najmä v sladkom ovocí. Ako sa zbaviť ucholakov vo vašej záhrade skôr, ako vám napadnú úrodu alebo dokonca váš kvet v kvetináči? 

Ucholakov (Forficula auricularia) možno nájsť takmer v každej záhrade, aj keď je pravdepodobnejšie, že budú obývať teplé a vlhké miesta. Cez deň ich až tak nevidieť, lebo sa skrývajú. Majú radi rozpadajúce sa drevo či rastlinný materiál a tmavé vlhké priestory. Často sa nachádzajú v suterénoch a vo vlhkých priestoroch. Rady, ako sa zbaviť ucholakov môžete nájsť i v článku nižšie.

Ucholaky sú jedinými členmi radu hmyzu Dermaptera, starodávnych chrobákov, ktoré sa začali plaziť po Zemi asi pred 208 miliónmi rokov. Dnes je takmer 2 000 druhov roztrúsených všade okrem polárnych oblastí Zeme. Určite ste počuli o jeho nelichotivej povesti. Ucholak vraj vyhľadáva ľudské uši ako vhodné miesto na úkryt. To však nie je pravda.

Odumiera vám mrkva? Môže byť za tým toto

Ako ucholaky škodia či neškodia v záhrade

Ucholaky obyčajné sú všežravce, čo znamená, že zožerú takmer všetko, čo im príde do cesty. V záhrade sa primárne živia odumretými alebo rozpadajúcimi sa rastlinnými a živočíšnymi látkami. Nepohrdnú ani voškami, vajíčkami hmyzu, červami, húsenicami a larvami. Ucholaky sú teda svojim spôsobom užitočné. Keď sa však ich populácia vymkne spod kontroly, môžu si začať pochutnávať na živej rastlinnej hmote, najmä na sadeniciach alebo mladých listoch zeleniny a kvetov.

Vzniká preto otázka, či ucholaky odstraňovať, alebo nie. Tento hmyz celkovo nespôsobuje dostatočné škody, aby sa oplatilo proti nim bojovať. Ak ich však v okolí svojich rastlín uvidíte veľké množstvo, môžete zvážiť prijatie opatrení.

Ako sa zbaviť ucholakov vo vašej záhrade

  • Na záhony medzi vašimi rastlinami položte kúsky záhradnej hadice. Každé ráno skontrolujte tieto „pasce“ a ucholakov vyhoďte do vedra s mydlovou vodou.
  • Okolo stoniek pestovaných rastlín rozotrite vazelínu. Ucholaky sa po nej nebudú plaziť.
  • Ak zamorujú vaše naukladané drevo na kúrenie, skúste okolo neho posypať bórax, ale po tom do tohto priestoru nepúšťajte domáce zvieratá a deti.
  • Vyrobte si domácu pascu, a to tak, že skombinujete rovnaký diel sójovej omáčky a olivového alebo rastlinného oleja. Zmes vložte do malej plastovej nádoby a zavrite vekom. V hornej časti nádoby, blízko veka, urobte otvory. Mali by byť dostatočne veľké na to, aby sa do nich ucholaky dostali. Nádobu zakopte do pôdy až po otvory. Sójová omáčka priláka tento hmyz a olej zabráni jeho úniku. Podľa potreby zmes vymeňte.
  • Týchto škodcov ničí aj alkohol, a to pôsobením povrchovo aktívnych látok alebo zvlhčovacích látok, ktoré môžu preniknúť do voskovitého brnenia hmyzu a zabiť ich pri kontakte s telom. Izopropanol (liehový alkohol) funguje dobre a dá sa ľahko nájsť, ale nemal by obsahovať žiadne prísady. Zdá sa, že najlepšie funguje etanol (obilný alkohol). Alkohol má v obchodoch zvyčajne 70-percentnú silu (alebo 95-percentnú silu). Na výrobu insekticídneho spreja zmiešajte rovnaké diely 70 percentného alkoholu a vody (alebo, ak používate 95 percent alkoholu, zmiešajte 1 diel alkoholu s 1 ½ dielom vody).

UPOZORNENIE : Pred použitím insekticídneho spreja na vaše rastliny ho otestujte na jednom liste. Počkajte 24 hodín a sledujte, či nemá rastlina nežiaducu reakciu. Ak k tomu dôjde, zrieďte svoj alkoholový roztok ešte viac a znova vyskúšajte.