Lengvarský je rozhodný líder, zhodnotil zväz ambulancií. Uvítal by však stretnutie

TA3 TASR
16.7.2021 10:49

Zväz ambulantných poskytovateľov víta, že sa na čelo rezortu zdravotníctva postavil rozhodný líder. V hodnotení prvých 100 dní ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského to povedala výkonná riaditeľka zväzu Naďa Trenčanská Bedušová.

Vladimír Lengvarský 1140px (TASR/Martin Baumann)
TASR/Martin Baumann

Ministra hodnotia pozitívne

Ako uviedla, v zväze pozitívne vnímajú aj snahu Ministerstva zdravotníctva SR o zapojenie odborníkov z radov zdravotníkov do prípravy reforiem a legislatívnych zmien. Tvrdí, že ZAP na túto skutočnosť pružne reagoval a nominoval zástupcov do pracovných skupín, ktoré sa zaoberajú očkovaním v ambulanciách, pripravujú reformu primárnej zdravotnej starostlivosti, optimalizáciu siete nemocníc či zavedenie elektronickej práceneschopnosti.

"Ponúknutú príležitosť vítame, pretože týmto spôsobom máme možnosť aktívne prispieť svojimi návrhmi a podieľať sa na nastavení jednotlivých zmien a procesov tak, aby boli efektívne a okamžite aplikovateľné v praxi bez zbytočných dodatočných úprav," uviedol.

O stretnutie žiadali

Zväz však mrzí, že počas prvých 100 dní vo svojej funkcii si šéf rezortu nenašiel čas na to, aby sa stretol s ich zástupcami, hoci ho o to žiadali. "Ak minister zdravotníctva neprejavil záujem o stretnutie a spoluprácu so zástupcami približne 2000 ambulancií stojacich v prvej línii starostlivosti o pacienta a tvoriacich základný pilier zdravotného systému, veríme, že sa tak udialo z dôvodu zaneprázdnenosti pre boj s pandémiou," doplnila výkonná riaditeľka.


Poukázala na to, že len cez spoločný dialóg zástupcov zdravotníckych združení s kompetentnými na čele s ministrom zdravotníctva, ktorí budú načúvať názorom a radám odborníkov, môžu dosiahnuť spoločný cieľ, ktorým je predovšetkým spokojný pacient, zdravotník a kvalitná dostupná zdravotná starostlivosť hodná 21. storočia.

ZAP zároveň deklaroval, že podporí zmysluplné a kvalifikované rozhodnutia ministra pripravené v súčinnosti so všetkými dotknutými stranami. "Je však nevyhnutné, aby nepodľahol politickým a populistickým názorom a rezort viedol predovšetkým v záujme dosiahnutia systematických a odborných riešení, z ktorých bude profitovať pacient," doplnila Trenčanská Bedušová za zväz s dôvetkom, že najcennejšie, čo je aktuálne systéme zdravotnej starostlivosti, sú slovenskí zdravotníci. Preto práve ich stabilizácia zdravotníckeho personálu musí byť podľa ZAP jednou z hlavných priorít ministrovej misie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok