Maturanti už nemusia platiť za hudbu na stužkovej

TASR
23.10.2012 19:54

Výbor SOZA sa v prípade maturitných stužkových slávností, vzhľadom na ich osobitý spoločenský charakter rozhodol, že SOZA nebude licencovať tento druh podujatia.

Maturanti už nemusia platiť za hudbu na stužkovej
SITA

Stužkové slávnosti maturantov by nemali byť spoplatňované za používanie chránených diel ako je hudba. Vyplýva to z výkladu ministerstva kultúry, na adresu výzvy Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA). Jej riaditeľ Vladimír Repčík totiž upozornil žiakov stredných škôl, že aj na nich sa vzťahuje povinnosť platiť autorskému zväzu odvody za chránené diela.

"Podujatia pre uzavretú spoločnosť, akými sú napríklad stužková či svadba, nepovažujeme za verejné podujatia. Za používanie chránených diel na nich by preto nemal byť vymáhaný žiadny poplatok. Vyzývame preto SOZA, aby konal v duchu tohto výkladu," komentoval hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár.

Repčík vo svojom blogu napísal, že povinnosť získať licenciu na používanie hudobných diel sa vzťahuje aj pri organizácii stužkovej. Podľa jeho slov ide v priemere o čiastku 15 eur (bez DPH), ktorá "nijakú stužkovú nezruinuje".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok