Merkelová hovorí o hrozných dňoch. Ľudom zo zaplavených oblastí prisľúbila štátnu podporu

TA3 TASR
15.7.2021 18:30

Nemecká kancelárka Angela Merkelová prisľúbila štátnu podporu obyvateľom, ktorých postihli ničivé povodne. Všade tam, kde bude možné pomôcť, sa ľuďom pomoci dostane, zdôraznila kancelárka počas návštevy Spojených štátov, kde sa má večer stretnúť s prezidentom Joeom Bidenom.

Hrozné dni

 "Toto sú hrozné dni pre ľudí v záplavových oblastiach. ... Môžu sa spoľahnúť, že všetky sily nášho štátu - spolkovej vlády, spolkových krajín a obcí - budú spoločne robiť všetko pre to, aby napriek mimoriadne ťažkým podmienkam zachránili životy, odvrátili nebezpečenstvo a zmiernili ťažkú situáciu," citovala Merkelovú agentúra DPA.

Kancelárka dodala, že núdzová situácia potrvá ešte dlho. Poznamenala, že o pomoci pri obnovovacích prácach hovorila i s ministrom financií Olafom Scholzom. Nateraz je však prvoradá záchrana ľudských životov.

Obetí bude zrejme pribúdať

"Pokojné miesta zažívajú v týchto hodinách katastrofu - môžeme hovoriť o tragédii," uviedla s tým, že hoci sa momentálne nachádza vo Washingtone, neustále myslí na ľudí, ktorých domovy zasiahli záplavy a chce im prejaviť solidaritu a spoluúčasť. "Smútim za tými, ktorí pri tejto katastrofe prišli o život. Ešte nevieme, koľko ich je, ale bude ich mnoho," povedala. Uistila, že záchranári spravia všetko pre to, aby našli nezvestných.

Merkelová je v kontakte i s predstaviteľmi dvoch najviac zasiahnutých spolkových krajín - premiérkou Porýnia-Falcka Malu Dreyerovou a predsedom vlády Severného Porýnia-Vestfálska Arminom Laschetom, ktorí ju informujú o aktuálnom dianí. Záplavy na západe Nemecka si vyžiadali najmenej 43 obetí, pričom desiatky ľudí sú nezvestných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok