Dovolenkový covid: Ako ho nepriniesť domov?

15.7.2021 18:00

Po tom, čo sme boli počas pandémie niekoľko mesiacov doma, všetci túžime po slobode a dobrodružstve a najlepšie niekde v zahraničí. Čoraz viac Slovákov už trávi čas na dovolenke. Je preto na mieste dodržiavať opatrenia proti covidu, aby ste sa nevrátili s korona návštevníkom.

Dovolenkový covid: Ako ho nepriniesť domov?
FreePik

Posúďte riziko

Bez ohľadu na to, ako ste opatrní, cestovanie vás dostáva do kontaktu s ľuďmi a zvyšuje pravdepodobnosť vystavenia sa účinkom koronavírusu. Pamätajte, že iba plne zaočkovaní sa môžu cítiť bezpečnejšie. Rovnako tak tí, čo prekonali covid a majú v tele ešte dostatok protilátok.

Preskúmajte trasy

Predtým, ako si naplánujete trasu, nezabudnite preskúmať mieru infekcie na každom vašom zastavení, ktoré plánujete. Informácie o miere výskytu prípadov covid nájdete v každom štáte s týždennou aktuálnosťou.  

kemp FreePik

Plánujte ubytovanie

Ak neplánujete spať v aute, musíte si zabezpečiť bezpečné ubytovanie. Prenájom dovolenkového domu alebo privátu má jasné výhody oproti pobytu v hoteli. Môžete sa spoločensky dištancovať. Jediným spôsobom ako zabezpečiť, aby bol váš prenájom dôkladne čistý je, že si ho hneď po príchode vyčistíte ešte vy sami. Všetky povrchy, ako sú dosky, vypínače svetiel, batérie, toaletu, kľučky dverí a pod.

Tip: Kemp je dobrou voľbou, ako sa môžete vyhnúť kontaktu s inými ľuďmi. Ak však musíte používať spoločné priestory, ako sú sprchy, udržiavajte spoločenský odstup, noste rúško a buďte vyzbrojení dezinfekčnými obrúskami.

strava Pexels

Prieskum autopožičovní

Cestovanie vlastným autom je ideálne. Ak si potrebujete nejaké prenajať, najskôr si urobte prieskum. Pri prenájme sa opýtajte na procesy čistenia, koľko času uplynulo od doby, čo auto používal niekto pred vami. Pred nasadnutím do vozidla otvorte všetky dvere a na niekoľko minút pustite maximálnu ventiláciu. Vyvetranie vozidla pomôže rozptýliť akýkoľvek vírus, ktorý mohol zostať vo vzduchu.

Jedlo so sebou

Stravovanie v aute je bezpečnejšie ako zastavenie v reštaurácii. Zastavenie sa na jedlo zvyšuje vašu interakciu s ostatnými. Stravovanie na verejnom priestranstve je obzvlášť riskantné, pretože pri jedle nemôžete nosiť rúško. Noste si vlastné občerstvenie. Ak sa musíte zastaviť v supermarkete, vyhýbajte sa exponovaným nákupným časom.

Tip: Ak chcete zaručiť maximálnu hygienu, dezinfikujte volant, riadiacu páku, kľučky dverí, okná, ovládače rádia a pod.

tankovanie Pexels

Tankujte "v rukavičkách"

Jednou z vecí, ktorej sa na cestách nevyhnete, je doplnenie nádrže. Nechytajte sa čerpadla holými rukami. Akonáhle doplníte palivo, umyte si ruky s dezinfekciou obsahujúcou aspoň 60 percent alkoholu.

Žiadne verejné WC

Verejné toalety sú hazardom, majú zvyčajne zlé vetranie a umožňujú vám blízky kontakt s ostatnými. V ideálnom prípade by ste sa mali pokúsiť minimalizovať prestávky na potrebu. Jedným zo spôsobov, ako znížiť túžbu po WC, je menej piť, alkohol skoro žiadny. Závisí to, samozrejme, aj od dĺžky jazdy autom. Ak ste na cestách veľa hodín, mali by ste sa naďalej správne hydratovať. 

Tip: Napriek vášmu maximálnemu úsiliu môžete byť počas dovolenky vystavení koronavírusu. Aj keď sa cítite dobre a nemáte žiadne príznaky, vírus môžete šíriť ďalej. Preto je najlepšie vyhnúť sa kontaktu so staršími ľuďmi a zraniteľnými po dobu 14 dní po vašom pricestovaní domov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok