Prekážok pre očkovanie je málo. Rezort však špecifikoval, kedy by ste ho mali odložiť

TA3 MZ SR
15.7.2021 16:10

Pacienti trpiaci rôznymi druhmi ochorení majú pred očkovaním rešpekt. Obávajú sa napríklad vedľajších účinkov. Rezort zdravotníctva tvrdí, že prekážok pre očkovanie je málo. Zároveň špecifikoval jednotlivé prípady, kedy je potrebné vakcináciu odložiť a kedy sa jej vyhnúť.

Prekážok pre očkovanie je málo. Rezort však špecifikoval, kedy by ste ho mali odložiť
TASR/Lukáš Mužla

Ľudia sa pri očkovaní proti covidu najčastejšie obávajú vedľajších účinkov. Rezort zdravotníctva zdôrazňuje, že prekážok pre očkovanie proti koronavírusu je veľmi málo. "Platí tiež, že chronické ochorenia nielenže nie sú prekážkou pre neočkovanie, ale naopak, sú dôvodom navyše, prečo by ste sa mali dať očkovať čo najskôr," dodáva ministerstvo. 


Vakcína proti koronavírusu je preto podľa rezortu vhodná a bezpečná pre onkologických pacientov, diabetikov, astmatikov či osoby trpiace kardiovaskulárnymi ochoreniami a pod.

Kedy je potrebné odložiť či zrušiť vakcináciu?


Očkovať sa podľa rezortu môžu všetky osoby nad 12 rokov, a to aj vrátane ľudí s rôznymi diagnózami, okrem nasledujúcich prípadov:

- Ak sa u vás vyskytla anafylaxia (ťažká alergická reakcia) po prvej dávke konkrétnej vakcíny proti Covid-19 ide o trvalú kontraindikaciu pre očkovanie tou istou vakcínou. Rezort tvrdí, že zatiaľ nie sú jasné odporúčania, či môže byť osoba prípadne doočkovaná iným druhom vakcíny.

- Anafylaxia, prípadne závažná forma alergie na niektorú zo zložiek vakcíny proti Covid-19. Podľa rezortu je však potrebné poznamenať, že "čast reakcie je pravdepodobne na pseudoalergickom podklade (napr. na základe aktivácie imunitných buniek zložkami aktivovaného komplementového systému).".

- Ak trpíte akútnym febrilným ochorením, vo vašom prípade je vhodný odklad 14 dní po skončení ochorenia, preto ide podľa rezortu o dočasnú kontraindikáciu. 

- Dekompenzované, akútne zhoršené či nestabilné chronické ochorenie (napr. exacerbácia bronchialnej astmy alebo atopického ekzému, relaps sclerosis multiplex). "Očkovanie sa odkladá aspoň 14 dní od exacerbácie, v pripade sclerosis multiplex až o 4 - 6 týždňov," dodáva rezort.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok