Potraviny, ktoré vaše telo ochladia: Banány či batáty dokonca zabránia poteniu

TA3/zm
17.7.2021 10:00

Ani vám v lete príliš nechutí? V horúčavách je normálne, že mnohí z nás nepociťujú hlad a podvedome si vyberajú ľahko stráviteľné jedlá. Niektoré potraviny dokážu dokonca telu pomôcť s vlastnou termoreguláciou. Vyskúšajte!

Potraviny, ktoré vaše telo ochladia:  Banány či batáty dokonca zabránia poteniu
Pexels/Dziana Hasanbekava

Existujú potraviny, ktoré nášmu telu pomáhajú oveľa jednoduchšie sa vysporiadať s horúčavami. A nejde o žiadne exotické jedlá, ale bežne dostupné potraviny.

Horčík a vápnik

 Vo všeobecnosti platí, že v lete by ste mali siahať po strave bohatej na dva minerály. Vápnik reguluje telesnú teplotu a potláča nadmerné potenie. Najjednoduchšie ho telu dodáte pomocou mlieka, ktoré môžete zaradiť napríklad do svojho raňajkového menu alebo si s ním pripravte chutné ovocné smoothie.

Horčík zlepšuje trávenie, vďaka čomu nebude telo vytvárať zbytočne energiu, ktorú pociťujeme ako vnútorné teplo. Sekundárne je to teda tiež minerál, vďaka ktorému sa aspoň trochu schladíme. Obsahujú ho napríklad mandle, špenát alebo tekvica, z ktorých pripavíte jednoduché a ľahké jedlá, dobre stráviteľne aj v najväčšej horúčave.

Banány a batáty

Potením prichádza ľudský organizmus o dôležité minerály, vitamíny či kyseliny. Telo ich potrebuje dostať naspäť, inak hrozí kolaps z tepla. Najznámejšou ochladzujúcou potravinou, ktorá zároveň organizmu dodá všetko „vypotené“ naspäť, je banán. Obsahuje draslík, horčík či magnézium.

Podobne zaúčinkujú aj sladké zemiaky.  Batáty upokojujú nervy a znižujú tlak, vďaka čomu sa budete menej potiť a pocitovo telo ochladíte. Zlepšujú tiež trávenie, podobne ako banány.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok