Lambda variant trápi Južnú Ameriku. Je dôvod na obavy? Čo o ňom vieme?

TA3
16.7.2021 07:00

Delta variant aktuálne znepokojuje Európu. Niekde sa však už šíri ďalšia mutácia koronavírusu. Lambda trápi krajiny Južnej Ameriky. Čo o tomto variante doteraz vieme?

Lambda variant trápi Južnú Ameriku. Je dôvod na obavy? Čo o ňom vieme?
TASR/AP

Variant záujmu podľa WHO

Lambda variant, označovaný aj ako C.37, identifikovali doteraz najmä v Južnej Amerike. Po prvýkrát ho zachytili v Peru na začiatku decembra 2020. Podľa údajov WHO ho odvtedy už evidujú v ďalších 29 krajinách. Peru uvádza, že od apríla 2021 sa týmto variantom infikovalo už 81 % ľudí. V Chile napríklad predstavuje tento variant tretinu nakazených.

WHO označila v júni lambdu za "variant záujmu". Podľa ich definície spôsobuje komunitný prenos koronavírusu vo viacerých krajinách, môže spôsobovať výrazný nárast infikovaných a môže byť aj rizikom pre globálne verejné zdravie. Vedci však zatiaľ nevedia povedať, či je lambda skutočne nákazlivejšia. "Aktuálne nemáme dôkaz, že ide o agresívnejší variant," uviedol Jairo Méndez Rico z Panamerickej zdravotníckej organizácie.

Aj britská agentúra Public Health England považuje lambdu za variant, ktorý má byť predmetom bližšieho vyšetrovania. PHE však poznamenala, že „v súčasnosti neexistujú dôkazy o tom, že by tento variant spôsoboval závažnejšie ochorenie alebo znižoval účinnosť vakcín, ktoré sa v súčasnosti používajú“.

Sú vakcíny proti lambde efektívne?

Veľa dát podľa WHO ešte chýba, no k dispozícii sú napríklad výsledky z Peru, ktoré sú založené na vzorkách krvi od zaočkovaných zdravotníckych pracovníkov v čilskom Santiagu. Zistilo sa, že mutácie v spike proteíne variantu lambda sú infekčnejšie a lepšie unikajú neutralizujúcim protilátkam vyvolaným vakcínou CoronaVac, ide však o čínsku vakcínu, ktorou sa u nás neočkuje. Preto je aktuálne ťažké povedať, či vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech či AstraZeneca budú proti lambde účinnejšie.

Mali by sme sa obávať lambda variantu?

Na Slovensku prípady tohto variantu zatiaľ neevidujeme. V susednom Česku však jeden prípad zachytili. České laboratóriá evidovali jeden prípad v Stredočeskom kraji. Podľa Štátneho zdravotného ústavu išlo o prípad, ktorý sa im podarilo hneď zachytiť a izolovať, a tak predísť aj ďalšiemu šíreniu. "Variant lambda sa v Českej republike ďalej nešíri," dodal ústav.

WHO má lambda variant v zozname "záujmu" to znamená, že vývoj situácie sleduje a prípadné odporúčania prídu až neskôr. Znepokojujúcim aj naďalej zostáva v našich končinách predovšetkým delta variant.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok