Kompletné očkovanie majú už štyri milióny Čechov, vakcinácia mierne spomalila

TA3 TASR
15.7.2021 12:33

V Česku majú ukončené očkovanie proti covidu už štyri milióny osôb. Len za stredu pribudlo 68.857 ľudí po druhej dávke, vyplýva zo štvrtkových údajov ministerstva zdravotníctva, informoval webový spravodajský portál Novinky.cz.

Na očkovanie proti koronavírusu je v Česku možné prísť aj bez registrácie
TASR/AP

Väčšina má Pfizer

Väčšina očkovaných (takmer 82 percent) dostala vakcínu od spoločností Pfizer/BioNTech, vyše osem percent očkovaných dostalo vakcínu od firiem AstraZeneca a Moderna. Zhruba jedno percento pripadá na očkovaciu látku spoločnosti Janssen.

Celkovo bolo doteraz v Česku aplikovaných 9,2 milióna vakcín. Kompletné očkovanie majú za sebou tri štvrtiny osôb nad 70 rokov. Nadpolovičná zaočkovanosť je u všetkých vekových skupín nad 45 rokov. U mladších ročníkov medzi 18 a 39 rokmi prejavilo záujem o očkovanie a dostalo aspoň jednu dávku 35–45 percent ľudí.

Sedemdňový priemer vykonaných očkovaní sa aktuálne pohybuje na úrovni 76.000; v stredu bolo aplikovaných 91.278 vakcín. Oproti koncu júna je zrejmé, že rýchlosť očkovania sa mierne spomalila. Vláda sa snaží verejnosť motivovať otváraním očkovacích miest, kam je možné prísť bez predchádzajúcej registrácie.

Incidencia o čosi klesla

Po náraste počtu novo odhalených prípadov počas uplynulých týždňov klesla v stredu priemerná týždenná incidencia na 100.000 obyvateľov z 15,64 na 15,53. Najhoršia situácia je podľa tohto ukazovateľa v Prahe. Incidencia na 100.000 ľudí je v hlavnom meste na úrovni 41 prípadov. V Plzenskom kraji sa vyšplhala na 37 a nárasty možno pozorovať aj v ďalších regiónoch.

Percentuálne možno pozorovať najväčší medzitýždenný nárast v Pardubickom kraji. Incidencia tam narástla zhruba štvornásobne a dostala sa zo štyroch na 16 nových prípadov za sedem dní na 100.000 obyvateľov. Vyše dvakrát viac nákaz oproti minulému týždňu vykazujú tiež Královohradecký kraj a Úsťanský kraj.

Z 1,45 na 1,3 kleslo však reprodukčné číslo, ktoré udáva, koľko osôb môže potenciálne nakaziť človek s pozitívnym výsledkom testu – aj tak jeho hodnota signalizuje ďalšie šírenie epidémie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok