Proces s Kováčikom pokračuje. Posúdia jeho žiadosť, vypovedať má znalec

TA3 TASR
15.7.2021 09:32

Proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom pokračuje v Pezinku šiestym pojednávacím dňom. Pred samosudkyňou Špecializovaného trestného súdu má vo štvrtok vypovedať IT znalec. Súd by sa mal zaoberať aj žiadosťou Dušana Kováčika o prepustenie z väzby.

Vypovedal aj Kudlička

V stredu vypovedali dvaja svedkovia. Bývalý údajný bos takáčovcov Ľubomír Kudlička vyhlásil, že Dušana Kováčika nepozná. "Nikdy mi nenapadlo, aby som niekoho žiadal, aby ovplyvňoval obžalovaného v môj prospech alebo aby pre mňa niečo vybavoval," zdôraznil. Bývalý špeciálny prokurátor vyhlásil, že Kudličku vidí po prvý raz v živote.

Deň predtým vypovedali štyria svedkovia, podriadení prokurátori niekdajšieho šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry Dušana Kováčika. V súčasnosti európsky prokurátor zastupujúci Slovensko Juraj Novocký podotkol, že nepochybuje, že rozhodnutie o nepodaní sťažnosti proti prepusteniu Kudličku z väzby v roku 2017 odobril Dušan Kováčik. Za to mal vtedajší špeciálny prokurátor zinkasovať 50.000 eur. Minulý týždeň o tom hovoril aj niekdajší člen skupiny takáčovcov Matej Zeman.

Pokyny a vynášanie zo spisov

Bývalá prokurátorka ÚŠP Blanka Godžová na súde opísala, že dostala pokyn od Dušana Kováčika týkajúci sa tejto väzobnej veci. Voči rozhodnutiu o prepustení preto nepodala sťažnosť. Kajúcnik a bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó rovnako potvrdil, že bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi odovzdal 50.000 eur.

Makó počas výpovede priblížil, ako od Dušana Kováčika prevzal časti vyšetrovacieho spisu, čím sa mal vtedajší špeciálny prokurátor dopustiť vynášania úradných dokumentov. Makó tiež vypovedal, že mu bývalý špeciálny prokurátor pomáhal zbaviť sa podozrení z prípravy vraždy vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry Jána Čurillu, sprístupnením celého vyšetrovacieho spisu. Dozorový prokurátor v tejto veci Bohdan Čeľovský v utorok (13. 7.) informoval, že vyšetrovací spis k príprave vraždy vyšetrovateľa Čurillu sa v súčasnosti nachádza na Úrade inšpekčnej služby.

Národná kriminálna agentúra zadržala Dušana Kováčika koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Bývalý špeciálny prokurátor čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok