Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Exozómový sprej môže lepšie liečiť poškodené srdce po infarkte

Exozómový sprej môže lepšie liečiť poškodené srdce po infarkte
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Po tom, čo niekto prekonal srdcový infarkt, netlčúce jazvové tkanivo dorastie späť na miesto poškodeného srdcového tkaniva, no srdce zostane trvale oslabené. Novo vyvinutý sprejovateľný liek by to však mohol jedného dňa zmeniť.

Liečba kmeňovými bunkami je jednou z hlavných metód, ktorá sa navrhuje na opätovné dorastanie srdcového tkaniva v poškodených srdciach. Bohužiaľ to však môže mať za následok problematické imunitné reakcie alebo nekontrolovateľný rast buniek. Vedci teda namiesto toho hľadali membránové vaky produkované kmeňovými bunkami známe ako exozómy. Tie obsahujú lipidy, bielkoviny a nukleové kyseliny, ktoré sú vylučované kmeňovými bunkami, a bolo preukázané, že bezpečnejšie pomáhajú pri opätovnom raste srdcového tkaniva.

Doteraz skúmané techniky ich zavádzania do srdca zahŕňali ich injektovanie priamo do poškodeného tkaniva alebo ich aplikáciu na jeho povrch vo forme lepiacej náplasti. V prvom prístupe však majú tendenciu sa rýchlo rozpadnúť, zatiaľ čo druhý prístup zahŕňa riskantné a invazívne chirurgické zákroky na otvorenom srdci.

Pri hľadaní lepšej alternatívy vyvinul tím vedcov z čínskej univerzity Dushu Soochow tekuté riešenie kombinujúce exozómy s fibrogénom, čo je proteín, ktorý pomáha pri zrážaní krvi. Táto tekutina sa natiahla do jedného valca malej dvojkomorovej injekčnej striekačky, ktorej druhý valec obsahoval ďalší krv zrážací proteín nazývaný ako trombín.

Počas laboratórnych testov vykonaných na potkanoch mala injekčná striekačka prístup k srdciam zvierat len pomocou jedného malého rezu v hrudníku. Ďalší malý rez bol potom použitý na zavedenie mini-endoskopu, ktorý usmerňoval umiestnenie ihly. Keď potom boli obidve kvapaliny súčasne nastriekané, zmiešali sa spolu a vytvorili gél, ktorý priľnul na povrch srdca.

U potkanov, ktoré nedávno prekonali infarkt, sa zistilo, že sprej vydrží dlhšie a lieči poškodené srdcové tkanivá lepšie ako exozómy, ktoré boli injektované priamo do srdca. Keď sa navyše technika exozómového spreja testovala na ošípaných, došlo u nich k menšiemu stresu z chirurgického zákroku a k menej závažným imunitným reakciám, ako tomu bolo v prípade chirurgického zákroku na otvorenom srdci.

Dokument o výskume, ktorého sa zúčastnili aj vedci zo Štátnej univerzity v Severnej Karolíne, bol nedávno publikovaný v magazíne ACS Nano.