Na súde čítali výpoveď zosnulého Böhma. Tvrdil, že Makó bol v priateľskom vzťahu s Kováčikom

TA3 TASR
14.7.2021 15:16

Niekdajší šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó bol v priateľskom vzťahu s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom, pričom v roku 2017 mal za províziu napomôcť k prepusteniu údajného bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby.

Kováčiková sekretárka tvrdí, že si pýtal aj písomnosti z vecí, ktoré nedozoroval
TASR/Jaroslav Novák

Vyplýva to z minuloročnej výpovede dnes už zosnulého Františka Böhma, ktorú počas stredajšieho procesu s obžalovaným Dušanom Kováčikom na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku čítal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek. Kováčik považuje prečítanú výpoveď za účelovú.

S Kováčikom ho videl minimálne dvakrát 

Böhm tvrdil, že Makóa videl minimálne dvakrát v reštaurácii obedovať s obžalovaným Kováčikom. "Z vyjadrenia Makóa mi bolo zrejmé, že sú s Dušanom K. až v priateľskom vzťahu," uviedol Böhm vo výpovedi.

Makó mu mal povedať, že nie je problém vybaviť, aby prokurátor ÚŠP nepodal vo veci prepustenia Kudličku z väzby sťažnosť. "Opýtal som sa ho, koľko bude vec stáť, povedal, že 100.000 eur a že aj my z toho budeme mať províziu," vypovedal vlani Böhm s tým, že províziu pre Dušana Kováčika odovzdal Makóovi v jednej z bratislavských reštaurácií.

Makó ho mal informovať aj o tom, že je podozrivý z pokusu zavraždiť vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry Jána Čurillu. "Zo svojej izby priniesol štyri papiere, boli to fotokópie úradných záznamov, operatívne informácie, zhrnutie úradných záznamov a na štvrtom papieri boli podľa Makóa plánované policajné akcie," zdôraznil vlani Böhm, ktorý zomrel vo februári 2021. Zastreliť sa mal v obci Plavecký Štvrtok v okrese Malacky. Makó minulý týždeň na pojednávaní tvrdil, že mu tieto záznamy dal obžalovaný Dušan Kováčik.

Prokurátor Šúrek novinárom uviedol, že relevanciu prednesenej výpovede bude posudzovať súd. "Je to dôkaz ako každý iný, čiže má úroveň platnosti ako keby bol Böhm priamo vypočúvaný. Netreba nijakým spôsobom znevažovať nejakú čítanú výpoveď. Táto má rovnakú váhu, ako výpoveď osoby, ktorá vypovedala priamo pred súdom," podotkol. Šúrek tvrdí, že podaná obžaloba sa naďalej potvrdzuje.

Vypočutý má byť aj IT znalec 

Po krátkej prestávke pokračuje v stredu popoludní pojednávanie čítaním listinných dôkazov. Sudkyňa Pamela Záleská informovala, že vo štvrtok 15. júla má byť vypočutý IT znalec.

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Tvrdí, že je nevinný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok