Ako predchádzať chorobám paradajok? Tu je 5 spôsobov

Ako predchádzať chorobám paradajok? Tu je 5 spôsobov Zdroj foto: NašaZáhradka/MM

Niektoré druhy zeleniny sú veľmi náchylné na rôzne ochorenia. Ako predchádzať chorobám paradajok? Spoznajte 5 spôsobov.

Predchádzať chorobám paradajok je oveľa jednoduchšie ako ich liečiť. Mnoho ochorení nemá žiadne možnosti liečby, preto sa musíte naučiť najlepšie preventívne metódy, aby boli vaše rastliny paradajok zdravé a produkovali množstvo úrody.

Najčastejšie choroby paradajok, ktorým sa dá vyhnúť, č. II

1. Striedajte miesto výsadby paradajok

V pôde žije veľa patogénov, takže rajčiaky nesaďte každý rok na rovnaké miesto. Nie všetky choroby ovplyvňujú všetky druhy rastlín, takže rotácia udržuje choroby na uzde.

2. Odstráňte spodné listy a konáre

Odstránenie spodných častí rastliny môže tiež pomôcť predísť vzniku niektorých chorôb. Tak sa listy alebo stonky nedotknú pôdy, v ktorej žijú rôzne baktérie a neinfikujú pestovanú plodinu. Odstránenie konárov tiež pomáha zvýšiť cirkuláciu vzduchu okolo vašej rastliny, čo je nevyhnutný krok k zníženiu rizika plesňovej infekcie.

3. Paradajky zalievajte iba ku koreňom

Udržiavanie lístia v suchu je nevyhnutné, preto používajte hadicu alebo kanvicu na polievanie, ktorá vám umožní aplikovať vodu ku koreňom rastlín. Paradajkám vôbec neprospieva polievanie postrekovačom či horné zalievanie rozstrekovanej vody na vašu rastlinu.

4. Použite vhodnú nástielku okolo vašich paradajok

Na začiatku sezóny okolo rastlín paradajok vždy mulčujte. Naneste okolo rastlín dva centimetre kompostu, slamy, sena alebo iného mulčovacieho materiálu. Týmto spôsobom sa zabráni tomu, aby sa spóry plesní žijúcich v pôde dostali na spodné listy rastlín.

5. Odstráňte všetky nečistoty

Na konci vegetačného obdobia odstráňte všetky zvyšky, najmä všetky choré časti rastlín paradajok. V žiadnom prípade ich nedávajte na kompost. Radšej ich spáľte alebo odhoďte do koša, aby ste zabránili šíreniu chorôb.