Sulík: Peniaze na kampaň mali byť uvoľnené už dávno, vláda to môže stanoviť uznesením

TA3 TASR
14.7.2021 12:42

Uvoľnenie prostriedkov na očkovaciu kampaň môže jednoducho stanoviť uznesenie vlády. Pred stredajším rokovaním kabinetu to povedal minister hospodárstva SR Richard Sulík. "Premiér musí navrhnúť uznesenie, vláda to odsúhlasí a minister musí toto nariadenie splniť,“ povedal Sulík.

SaS
TASR/Jaroslav Novák

Reagoval tým na fakt, že minister financií Igor Matovič zatiaľ neuvoľnil prostriedky na kampaň a žiadal od ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského doplniť podklady o efektivite vynaložených verejných prostriedkov pri nakupovaní reklamného priestoru v médiách. "Je to chyba, tie peniaze už dávno mali byť na ministerstve zdravotníctva a rezort mal s nimi disponovať,“ zdôraznil Sulík o aktuálnom stave.

Opatrenia na hraniciach musia byť vyvážené

Vyjadril sa tiež k diskutovanej téme režimu na hraniciach a príslušnej vyhláške, ku ktorej má v stredu popoludní zverejniť stanovisko Ústavný súd SR. Sulík v tejto súvislosti zopakoval, že úlohou politikov je nájsť rozumné a vyvážené riešenie v prípade opatrení, ktoré zadefinuje výhody pre zaočkovaných oproti tým, ktorí sa vakcinovať nedajú. Zdôraznil, že očkovanie má byť dobrovoľné a že je proti tomu, aby sa v tomto prípade ľudia "trestali za to, že z vlastného rozhodnutia urobia nerozumnú vec".

Odpovedal aj na otázku, či sa zapojí do lotérie, ktorá má ľudí, podobne ako sprostredkovateľský bonus, motivovať k zvýšeniu počtu zaočkovaných. Podľa Sulíka tieto nástroje finančnej motivácie podrývajú význam samotného očkovania. "My by sme mali skôr vysvetľovať, prečo tie vakcíny pomáhajú, týmito lotériami a bonusmi, lákaním na peniaze to celé dehonestujeme," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok