Raňajky ako hlavné jedlo dňa. Poďakuje sa vám metabolizmus a dáte zbohom pneumatike okolo pása

TA3/zm
14.7.2021 08:00

Prvé jedlo dňa delí ľudí na dva tábory. Prvý raňajky zatracuje, druhý si bez nich nevie predstaviť život a považuje ich za hlavný chod.

Raňajky ako hlavné jedlo dňa. Poďakuje sa vám metabolizmus a dáte zbohom pneumatike okolo pása
Pixabay/ StockSnap

Je jedno, či sa radíte do prvej alebo druhej skupiny, dajte raňajkám šancu. Nie len v zmysle, že si ich pripravíte a zjete, ale aj v duchu toho, že ich povýšite na hlavné jedlo dňa, spolu s predjedlom, hlavným chodom a dezertom. S vašim telom to urobí veľké zmeny.

Raňajky a ideálny čas

Ak nie ste zvyknuté raňajkovať, zrejme je jedným z hlavných faktorov nedostatok času a ranný zhon. Odborníci na výživu sa pritom zhodujú, že nie je také dôležité, o koľkej si prvé jedlo servírujete. Nezávisí to dokonca ani od toho, koľko hodín po prebudení budete raňajkovať. Istá skupina dietológov sa zhoduje na tom, že fígeľ je  v tom, aký bude prvý príjem potravy, bez ohľadu na čas, nech už je sedem hodín ráno alebo jedenásť doobeda.

Raňajkové menu

Keď sa rozhodnete skúsiť urobiť z raňajok hlavné jedlo dňa, potom so všetkou pompéznosťou. Mali by zahŕňať skutočne predjedlo, hlavné jedlo, ale aj sladký bonus na záver.

Mimochodom, takto sa darí stravovať ľuďom, ktorí si pravidelne doprajú brunch. Názov vznikol zo spojenia anglických slov breakfast a lunch, teda raňajok a obeda. A možno to je práve kľúč k tomu, aby ste výdatné raňajky zvládli aj vy. Skrátka ich naplánujte až na hodinu, kedy sa vám skončí prvotný ranný kolotoč. Po odvoze detí do škôlky či školy a po príchode do práce. Zabalené by ste však mali mať viac chodové menu.

Ranné predjedlo

Ideálny stav na úplne prvé, čo telo prijme po prebudení je, ak si dáte výživný nápoj. Stopercentné ovocné šťavy dokážu naštartovať trávenie a metabolizmus. Samozrejme, optimálne je, keď si ich pripravíte doma, aby ste vedeli, čo nápoj obsahuje a nebolo v ňom zbytočne veľa cukrov a konzervantov. Sacharidy totiž bohato stačia tie, ktoré sú v plodoch obsiahnuté prirodzene.     

Na spaľovanie je skvelý grep alebo ananás. Ak sa rozhodnete pre ovocie, ktoré nie je samo o sebe šťavnaté, nemusíte si pripraviť len džús, ale aj smoothie.

Hlavné jedlo

Druhou časťou raňajok by malo byť hutné jedlo, v ktorom sú zastúpené všetky zložky, teda sacharidy, proteíny i vláknina. Možno sa bojíte pečiva, ale siahnuť môžete aj po zdravej variante celozrnných chlebov, ktoré ponúkajú vyvážený prísun. Bielkoviny by mala zastupovať kvalitná šunka alebo napríklad aj tvaroh. Samozrejmosťou by mala byť dávka čerstvej zeleniny.

Variácii je množstvo, no ak chcete urobiť z raňajok hlavné jedlo dňa, mali by ste sa vyvarovať mastným jedlám, ktoré poznáme ako „anglické raňajky“ a rovnako zabudnite na sladké náhrady v podobe rôznych kaší. Skrátka, najedzte sa do sýtosti a kvalitne, aby sa energia z prijatej stravy uvoľňovala do tela postupne. Nepríde tak na vás okolo obeda vlčí hlad.

Dezert na raňajky

Príde vám zvláštne dávať si hneď po prvom jedle dňa sladkosť? Nemusí mať formu koláčika, ale nejaký dezert by ste si mali dopriať hneď na raňajky. V tomto prípade nejde ani tak o prísun živín, ako skôr o psychologický trik, že svojmu telu doprajete skladbu všetkých chutí, od slanej, cez kyslú, sladkú. A podvedome potom nebude váš organizmus vymýšľať.

Navyše, ak sa výdatne najete, na tento pomyslený dezert vám už veľa priestoru v žalúdku neostane a bude len pomyselnou čerešničkou na torte, aj keby šlo o kalorickú bombu.      

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok