Budapešť zaplavili desaťtisíce nespokojných Maďarov

TA3, TASR
23.10.2012 13:11

Desaťtisíce nespokojných Maďarov sa zišli dnes popoludní na budapeštianskej Ceste slobody tlače. Masové zhromaždenie zorganizovalo Hnutie maďarská Solidarita so skupinou zo spoločenskej siete Facebook Milión ľudí za slobodu maďarskej tlače.

Obyvatelia Maďarska si v utorok pripomínajú výročie začiatku krvavo potlačenej revolúcie z roku 1956, ktoré už tradične sprevádzajú masové demonštrácie prívržencov rôznych politických táborov. Očakáva sa, že tohtoročné zhromaždenia v Budapešti budú rozhodujúcou skúškou pre opozíciu, ktorá sa začína pripravovať na parlamentné voľby v roku 2014.

Najvyšší záujem pritom vyvoláva akcia občianskej iniciatívy Jeden milión za slobodu tlače (Milla), kde by mal oznámiť svoj návrat do politiky bývalý premiér Gordon Bajnai. Uznávaného technokrata, ktorý nie je členom žiadnej politickej strany, analytici označujú za postavu schopnú zjednotiť opozíciu a v blížiacich sa voľbách by tak mohol byť hlavným vyzývateľom svojho pravicovo-konzervatívneho nástupcu Viktora Orbána.

V prospech opozície hovoria aktuálne prieskumy preferencií, podľa ktorých si Orbánova strana Fidesz udržiava už len niekoľkopercentný náskok pred socialistami ako najsilnejšiemu opozičnému zoskupeniu. Nedávne zmeny vo volebnej legislatíve, ktoré presadil Fidesz, však podľa analytikov znamenajú, že socialisti môžu prevziať moc iba vtedy, ak budú schopní vytvoriť koalíciu.

Obraz o budúcom rozložení síl by mohla poskytnúť práve účasť na utorňajších provládnych a protivládnych zhromaždeniach. Maďarská socialistická strana pritom vlastnú demonštráciu neorganizuje a svojich prívržencov namiesto toho vyzýva, aby podporili akciu iniciatívy Milla. Počet účastníkov oboch zhromaždení by sa tak mohol priblížiť k číslu 100-tisíc.

Maďarský prezident János Áder pri príležitosti utorňajšieho sviatku vydal vyhlásenie, podľa ktorého Maďari v roku 1956 otvorili novú kapitolu svetových dejín a revolúcia pre nich tvorí spoločný základ, na ktorom môžu budovať svoju budúcnosť. Áder si výročie pripomenul spolu s Orbánom a predsedom parlamentu Lászlóom Kövérom v rámci oficiálneho obradu pred budovou parlamentu.

Revolúcia sa začala 23. októbra 1956 ako menšia študentská demonštrácia, neskôr sa k nej však pripojili tisíce Maďarov v celej krajine. Jej účastníci požadovali stiahnutie sovietskych vojsk z Maďarska. Armáda Sovietskeho zväzu prišla do Budapešti 4. novembra a obsadila ju. Maďarský odpor trval až do 10. novembra a pri bojoch vtedy prišlo o život asi 2500 Maďarov a 700 Sovietov. Približne 200-tisíc obyvateľov vtedy utieklo z krajiny.

Rozhovor s budapeštianskym spravodajcom L. Vallachom

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok