Kováčik čakal, že ho zadržia. Na súde vypovedal prokurátor Honz aj o spise Gorila

TA3 TASR
13.7.2021 14:30

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik dal pokyn na pridelenie prípadu skartácie spisu z kauzy Gorila konkrétnemu prokurátorovi. Na pojednávaní pred Špecializovaným trestným súdom o tom vypovedal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Tomáš Honz.

Pokyn bol napísaný na samolepiacom lístku a znel: Doktor Honz, prideľte vec doktorovi Vargovi,“ ozrejmil Honz. Ako tvrdí, v tej chvíli sa bál „čo sa s úradom deje, že tam prichádza k apokalypse“.

Honz sa vraj cítil ohrozený

Honzovi prišlo zvláštne, že má spis prideliť konkrétnej osobe. „Spis mohol prideliť priamo špeciálny prokurátor alebo zvyklosť bola taká, že by som ako vedúci oddelenia pridelil spis nejakej osobe podľa môjho vedomia a podľa zaťaženia na oddelení,“ podotkol pred novinármi.

Udiať sa to malo na konci septembra 2020. „Túto vec som si zapamätal, aj som si to vyfotil do mobilu, lebo som sa cítil ohrozený, že môže ísť o nejakú lesť na moju osobu,“ zdôraznil. Pripomenul, že to bolo v období, keď sa pohli spoločenské procesy a bolo zrejmé, že sa začne vyvodzovať zodpovednosť.

Spis napokon Honz prokurátorovi Márianovi Vargovi pridelil. „Rozhodol som sa vyhovieť, pretože som dostal pokyn od špeciálneho prokurátora. Stále hovorím, že pokiaľ máte šéfa, ktorý má bezpečnostnú previerku Národného bezpečnostného úradu, ktorú dotuje informáciami Slovenská informačná služba a polícia, z akého dôvodu by som mohol nevyhovieť takémuto pokynu,“ pýtal sa svedok.

Čakal, že bude zadržaný

Priblížil tiež, že bývalý špeciálny prokurátor na sklonku svojho pôsobenia vo funkcii chodil skleslý a smutný. „Mal som pocit, ako keby ho to zlomilo. Hovoril mi, že očakáva, že bude zadržaný,“ uviedol.

Honz nemal s Dušanom Kováčikom ako so šéfom žiadny problém, cítil podporu pri jeho agende boja proti extrémizmu. „Stalo sa mi, že som bol vo veci jeho rozhodnutia o zrušení obvinenia Robertovi Ficovi nahnevaný, ale už taký názor nemám, plynutím času som zistil, že rovnaký názor má aj nový špeciálny prokurátor Daniel Lipšic,“ doplnil.

Kováčika prekvapilo, že mu Honz nepovedal výhrady priamo a prišiel s tým až na hlavnom pojednávaní. „Považujem to za neseriózne, hovorí to o charaktere doktora Honza,“ skonštatoval bývalý špeciálny prokurátor. Upozornil, že sa v svojej výpovedi nevyjadril k podstatným okolnostiam.

Čo sa týka väzobnej veci Ľubomíra Kudličku z roku 2017, ktorej sa týka obžaloba, Kováčik má pocit, že Honz „na jednej strane uviedol, že nepripisoval veci náležitý význam, že to mohol brať na ľahkú váhu. Na druhej strane sa vyjadroval, že išlo o šéfa zločineckej skupiny“.

O Kováčikovi sa nemali rozprávať

Tomáš Honz pred súdom tiež povedal, že prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry dostali zákaz komunikovať o prípade Dušana Kováčika. Príkaz nekomunikovať o Kováčikovi mali podľa Honza vydať špeciálny prokurátor Daniel Lipšic a jeho zástupca Peter Kysel pred približne šiestimi mesiacmi. Honz doplnil, že sa tým má podľa vedenia ÚŠP predísť ovplyvňovaniu svedeckých výpovedí. „Zákaz bol vydaný na stručnej porade zvolanej len na tieto účely. Zúčastnili sa na nej osoby, ktoré mali byť v tomto trestnom procese vypočuté ako svedkovia. K porade prišlo 1. júna 2021,“ doplnil Honz.

Nepodať sťažnosť by sa bál

Honz reagoval aj na nepodanie sťažnosti prokurátorkou ÚŠP v roku 2017 voči rozhodnutiu ŠTS, ktorý prepustil bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby. Podľa svojich slov by sa bál ako intervenujúci prokurátor nepodať sťažnosť voči rozhodnutiu súdu prepustiť obvineného z väzby.

„Je úplne štandardne zaužívané, že intervenujúci prokurátor drží ,lajnu', to znamená, že nemusí mať naštudovaný prípad, v ktorom intervenuje, ale drží sa stanoviska alebo názoru dozorového prokurátora,“ zdôraznil Honz. Dozorový prokurátor tejto kauzy Michal Stanislav bol v čase rozhodovania o väzbe na dovolenke. Honz zdôraznil, že hoci mal Stanislava zastupovať, nikto ho nepoveril, aby sa zúčastnil na tomto úkone. „Tá vec išla úplne mimo mňa,“ podotkol. Zároveň mu prišlo zvláštne, že na rozhodnutie šla prokurátorka Blanka Godžová. „Zrejme sa o tom rozhodlo vo vedení ÚŠP,“ podotkol.

Úplatok 50-tisíc eur

Honz uviedol, že Stanislav mu pred odchodom na dovolenku neoznámil, že sa bude v prípade Kudličku rozhodovať o väzbe.  „Nemyslím si, že mi kolega Stanislav oznamoval, že by vo veci obvineného Kudličku mala prísť priamo žiadosť o prepustenie z väzby. Avizoval mi, že má prísť nejaké jej doplnenie alebo že v tom má byť nejaké ďalšie konanie,“ povedal Honz. Sudcovi pre prípravné konanie mal len doručiť písomné stanovisko dozorového prokurátora.

Bývalý špeciálny prokurátor Kováčik mal za zabezpečenie prepustenia Kudličku z väzby podľa obžaloby inkasovať 50-tisíc eur. Vtedajší prokurátor ÚŠP Juraj Novocký v utorok predpoludním uviedol, že nepochybuje o tom, že rozhodnutie o nepodaní sťažnosti proti prepusteniu z väzby bosa takáčovcov odobril vtedajší špeciálny prokurátor. Novocký doplnil, že Godžovú poveril účasťou na väzobnom rozhodovaní, lebo Honz bol v tom čase pracovne vyťažený.

Kováčik čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Tvrdí, že je nevinný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok