Horúčavy znova udrú v plnej sile. Takto sa vyhnete zdravotným ťažkostiam

TA3 TASR
13.7.2021 13:20

Vysoké vonkajšie teploty môžu spôsobiť prehriatie organizmu a zdravotné komplikácie - zvýšenie telesnej teploty, malátnosť, ospalosť, bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť či zvracanie. Pripomína to Úrad verejného zdravotníctva SR v letnom manuáli k prevencii počas horúčav.

FOTO Aj takto sme strávili horúčavy. Bratislavské kúpaliská privítali tisíce ľudí
TASR/Dano Veselský

Dôležitý je pitný režim, obzvlášť u detí a seniorov. Množstvo tekutín, ktoré organizmus potrebuje, je individuálne. Závisí to napríklad od veku, pohlavia, telesnej hmotnosti, ale aj od telesnej aktivity, zloženia a množstva stravy, teploty ovzdušia či zdravotného stavu.

"Základom pitného režimu je čistá pitná voda. Počas horúčav sa odporúča vypiť minimálne dva až štyri decilitre tekutín na desať kilogramov hmotnosti, čo predstavuje približne 1,5 až 3 litre tekutín denne. Toto množstvo sa však zvyšuje u ľudí, ktorí pracujú fyzicky a viac sa potia. Piť by sa malo priebežne, čiže v menších dávkach a častejšie a ešte pred pocitom smädu," radí Úrad verejného zdravotníctva.

Priamemu slnku sa vyhnite

Pozor si treba dať na zvýšenú fyzickú námahu. Odporúčajú sa časté prestávky v tieni a obmedzenie pobytu vonku medzi 10. až 16. hodinou. Počas leta je potrebné chrániť sa v exteriéri vhodnou pokrývkou hlavy, slnečnými okuliarmi a ochranným krémom s vysokým ochranným faktorom proti UV žiareniu. Letné oblečenie by malo byť ľahké, vzdušné, voľnejšieho strihu, skôr svetlých farieb a z prírodných materiálov, vysvetľuje úrad.

V utorok popoludní treba na takmer celom území Slovenska rátať s horúčavami. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy prvého a druhého stupňa pred vysokými teplotami, ktoré platia predbežne od 14.00 do 18.00 h.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok