Takto obohatíte vašu stravu o viac zeleniny, č. II

Takto obohatíte vašu stravu o viac zeleniny Zdroj foto: Pixabay

Hľadáte spôsoby, ako urobiť váš jedálniček zdravším? Takto obohatíte vašu stravu o viac zeleniny pre zdravý život. 

Objavte niekoľko jedinečných spôsobov, ako môžete zeleninu začleniť do svojho stravovacieho plánu, aby vás jej konzumácia nikdy neomrzela. Takto obohatíte váš jedálniček o viac prospešných látok. O niektorých nápadoch sme hovorili tu:

Pripravte si slané ovsené vločky

Ovsené vločky nemusia byť sladké. Čo tak pripraviť si ich na slano a s pridaním zeleniny? Takéto raňajky sú ideálnym spôsobom, ako zdravo začať deň. Nabudúce pridajte do ovsených vločiek vajíčka, korenie a veľa zeleniny.

Grilovaná zeleninka

Grilovačky patria neodmysliteľne k letu. Čo tak si urobiť zeleninový špíz? Na jeho výrobu budete potrebovať špajľu, nakrájanú zeleninu podľa chuti a môže sa grilovať. Na takýto spôsob prípravy sa dobre hodí paprika, cibuľa, šampiňóny, cuketa a paradajky.

Rozoznáte pravý med od falošného? Včelári prezradili rozdiely

Zelenina v tuniakovom šaláte

Šalát z tuniaka sa tradične pripravuje zmiešaním tuniakového mäsa ( alebo kuracieho či lososového) s majonézou, ale na zlepšenie chuti a obsahu živín je možné pridať akýkoľvek druh nasekanej zeleniny.

Cibuľa, mrkva, uhorka, špenát a bylinky sú ideálnou voľbou. Môžete nakoniec ozdobiť petržlenovou vňaťou.

Namiesto tortilly list šalátu

Použitie hlávkového šalátu namiesto tortilly či chleba je ľahký spôsob, ako zjesť viac zeleniny. Šalátové obaly môžu byť súčasťou niekoľkých druhov jedál a často sa z nich pripravujú sendviče s nízkym obsahom sacharidov a bezlepkové hamburgery.

Šalátový list vám pomôže znížiť príjem kalórií, pretože jeden list šalátu obsahuje iba jednu kalóriu. Rafinovaný chlieb má oveľa vyšší obsah kalórií.

Rozmixujte na smoothie

Ak chcete mať osviežujúce raňajky, pripravte si smoothie. Spravidla sa vyrábajú kombináciou ovocia s ľadom, mliekom alebo vodou v mixéri. Môžete však tiež pridať zeleninu bez toho, aby ste narušili chuť nápoja. Nabudúce pri príprave takýchto zdravých raňajok okrem banánov, jahôd či iného ovocia pridajte uhorku, červenú repu, cuketu, avokádo alebo listovú zeleninu.

Vegetariánsky hamburger

Vegetariánske hamburgery sú zdravším variantom ťažších mäsových hamburgerov a zároveň vďaka nim skonzumujete viac zeleniny. Dajú sa pripraviť kombináciou zeleniny s vajcami, orechmi  a dochucovadlami. Na výrobu vegetariánskych hamburgerov sa bežne používajú sladké zemiaky, kaleráb, mrkva a čierna fazuľa.