Talianska vakcína hlási výborné výsledky, navyše má len minimálne vedľajšie účinky

TA3 ČTK
12.7.2021 16:38

Vakcína proti ochoreniu Covid-19, ktorú vyvinula talianska farmaceutická spoločnosť Reither, má podľa predbežných výsledkov účinnosť po prvej dávke 93 percent a po druhej 99 percent. Informovala o tom agentúra ANSA. Výsledky vychádzajú z druhej fázy klinických štúdií a firma sa teraz chystá začať tretiu, záverečnú fázu štúdií.

vedec, laboratórium, test, 1140x
TASR/AP

Testovanie vakcíny firmy Reither sa začalo v marci v 24 zdravotníckych centrách v Taliansku. Klinických štúdií sa zúčastnilo 917 dospelých dobrovoľníkov, z toho štvrtinu tvorili seniori nad 65 rokov.

Podľa tlačovej správy firmy Reither dobrovoľníci vakcínu dobre znášali po prvej dávke a ešte lepšie po tej druhej. Vedľajšie účinky boli väčšinou mierne alebo stredné a trvali len krátko. Išlo o bolesť v mieste vpichu, únavu, bolesť svalov či hlavy. Vážne prípady sa nevyskytli.

Šesťdesiatmiliónové Taliansko začalo s očkovaním vlani koncom decembra, ako ostatné krajiny EÚ. Doteraz aplikovali asi 57,6 milióna dávok vakcínami schválenými únijnou agentúrou pre lieky. Plne zaočkovaných bolo v Taliansku zatiaľ 23,8 milióna ľudí, čo je 44 percent populácie staršej ako 12 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok