EÚ opäť predĺžila sankcie voči Rusku, krok odobrili šéfovia diplomacií v Bruseli

TA3 TASR
12.7.2021 15:19

Štáty Európskej únie opäť predĺžili hospodárske sankcie voči Rusku o šesť mesiacov. Na takomto postupe sa zhodli ministri zahraničných vecí na rokovaní v Bruseli.

Sankcie, ktoré budú po novom platiť do 31. januára 2022, obmedzujú prístup ruských bánk a spoločností na primárny a sekundárny kapitálový trh Európskej únie a zakazujú akékoľvek formy finančnej pomoci či obchod s ruskými finančnými inštitúciami.

Opatrenia tiež zakazujú priamy alebo nepriamy dovoz a vývoz alebo presun vojenského materiálu. Sankcie ďalej obmedzujú prístup Ruska k určitým citlivým technológiám, ktoré sa dajú použiť v tamojšom energetickom sektore, napríklad pri ťažbe a výskume ropy.

Ekonomické sankcie voči Moskve boli zavedené v roku 2014 ako reakcia na ruské zasahovanie do diania na Ukrajine a anexiu Krymu. V septembri toho istého roka boli posilnené a v marci 2015 Európska únia súhlasila s prepojením ich trvania s úplným dodržiavaním minských dohôd. Okrem ekonomických sankcií zaviedol euroblok voči Rusku rôzne typy ďalších reštriktívnych opatrení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok