Obete pandémie dostali sms s Covid passom, ich príbuzní ostali nepríjemne prekvapení

TA3
12.7.2021 14:14

Národné centrum zdravotníckych informácií poslalo SMS s Covid passom aj obetiam pandémie. Informovalo o tom Občianske združenie Skutočné obete.

Slovensko bude akceptovať aj potvrdenie o očkovaní proti COVID-19 z iných krajín
TASR/Martin Baumann

Národné centrum zdravotníckych informácií zasielalo koncom júna Covid-19 pass. Medzi adresátmi však boli aj ľudia, ktorí ochoreniu podľahli. Občianske združenie preto vyzýva Národné centrum zdravotníckych informácií, aby si očistilo databázy od zosnulých obetí a aby sa rodinám za takéto technické a manažérske zlyhanie verejne ospravedlnilo.

Keď mi prišla sms s osobným číslom na meno mamy, ktorá zomrela počas vrcholiacej druhej vlny pandémie, myslela som, že zle vidím. Ostala som nepríjemne prekvapená,“ vraví Lucia Ďurajková, dcéra jednej z obetí Covid-19.

Podľa združenia pritom nejde o ojedinelý prípad. Sms s Covid passom doručili napríklad aj rodinám, ktorí prišli o príbuzného pred viac ako pol rokom.

Verejne žiadame NCZI, aby si dalo do poriadku svoje databázy. Pýtame sa, sú obete Covidu-19 vedené v evidencii NCZI stále ako žijúce osoby? Ako je to možné? Považujeme za absurdné, že inštitúcia, ktorá denne zverejňuje počty zosnulých na koronavírus, posiela traumatizovaným rodinám osobné Covid passy mŕtvych s výzvou na ich uchovanie, a to aj mesiace po ich tragickej smrti. Na rozdiel od živých, ktorých vidíme v médiách a ktorí sa boria s problémami, aby im Digitálny Covid preukaz EÚ fungoval, naši najbližší potvrdenie o prekonaní ochorenia, teste či vakcinácii skutočne nepotrebujú, je to cynické,“ uviedla Lenka Straková z OZ Skutočné obete.

NCZI situácia mrzí

Národné centrum zdravotníckych informácií vzniknutá situácia mrzí. PR špecialistka národného centra Diana Dúhová uviedla, že na základe podnetu o zasielaní SMS a e-mailov aj zosnulým, bude centrum stotožňovať údaje aj s registrom fyzických osôb.

"Databáza aplikácie Moje ezdravie nie je napojená na referenčné registre, ako register fyzických osôb. Databáza pracuje výhradne s dátami, ktoré uviedli občania. Na základe podnetu o zasielaní SMS a e-mailov zosnulým osobám bude NCZI stotožňovať údaje s registrom fyzických osôb," ozrejmila Dúhová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok