Európa je modrá! Starý futbalový kráľ je mŕtvy. Médiá reagovali na veľké futbalové finále

TA3 TASR
12.7.2021 11:21

Realita je ešte sladšia ako sny, tešia sa Taliani. Angličania hovoria o bolesti. Takto reagovali svetové médiá na finálový zápas ME 2020 vo futbale, v ktorom Taliani zdolali vo Wembley domáce Anglicko 3:2 v jedenástkovom rozstrele.

Európa je modrá! Toto finále Anglicko veľmi bolí. Médiá reagovali na veľké futbalové finále
TASR AP

Na vrchole Európy

"Taliansko, ľúbime ťa ako blázni. Sme majstri Európy. Football is coming home - áno, môžeme to spievať alebo dokonca aj kričať bez toho, aby sme riskovali urážku majestátu. Pretože futbal je doma ja v Taliansku, v krásnom azúrovo modrom domove. Sme na vrchole Európy," píše Gazzetta dello Sport.

Corriere dello Sport hovorí o azúrovom opojení: "Taliansko je majstrom Európy! Azúrové opojenie vo Wembley proti Anglicku. Mancini v slzách a azúrová párty sa môže začať. ´It's coming home´, pohár prichádza do Talianska a my ho očakávame s otvorenou náručou. Je to ako rozprávka, druhý triumf na ME po roku 1968. Šialená jazda - z dna po neúčasti na MS 2018 prišiel teraz triumf vo Wembley."

Tuttosport spomína na  "temnotu" z roku 2018. "Legendárne! Taliansko je majstrom Európy, Anglicko zdolané v jedenástkovom rozstrele. Realita je ešte sladšia ako sny. Temnota z roku 2018 bez majstrovstiev sveta a bez nádeje je už iba vzdialená spomienka - národný tím vo Wembley opäť rozkvitol," píše.

Aj La Repubblica sa teší: "Európa je naša! Zoff, Riva, Rivera a Mazzola našli svojich dôstojných nástupcov. Po 53 rokoch pôstu sa Taliansko vracia na európsky trón. Možno to nie je náhoda, že sa to stalo 11. júla - dátum, ktorý všetkým utkvel v srdciach. Azúroví v tento istý deň v roku 1982 triumfovali na MS v Španielsku."

Angličania v slzách

Daily Star neskrýva sklamanie: "A znova nič! Odvážne Anglicko prehralo v srdcervúcom finále ME v rozstrele s Talianskom." Mirror hovorí o neznesiteľnej bolesti: "Zlomený sen Anglicka. Neznesiteľná bolesť - naši hrdinovia prehrali v rozstrele."        

Podľa Daily Mail je celá krajina "v slzách po ďalšom fiasku z bieleho bodu". The Sun hovorí o agónii: "Ďalšia bolesť pre národný tím. Agónia po prehre v rozstrele. Ale tento tím nás naplnil hrdosťou." Toto finále Anglicko veľmi bolí, píše BBC. "Napokon však zostane pocit hrdosti."

Európa je modrá

Taliansky úspech rezonoval aj v Španielsku. "Európa je modrá! Rozhodol rozstrel a v ňom zákroky hrdinu večera Donnarummu," píše AS. Marca sa díva aj do histórie: "Taliansko sa zvečnilo vo Wembley. Azúroví pokorili Anglicko v katedrále futbalu a druhýkrát v histórii vyhrali ME. Museli na to čakať od roku 1968, ale stálo to za to."

Wembley podľa El País Talianov nevystrašilo: "Tréner Southgate opäť zlyhal vo Wembley, rovnako ako hráč v semifinále 1996."  Portugalský Diário de Notícias vyzdvihuje úlohu brankára: "Ruky Donnarummu spečatili návrat Manciniho Talianska na európsky trón. Taliani prevzali štafetu od predchádzajúcich šampiónov z Portugalska, najlepší strelec tohto turnaja bol Cristiano Ronaldo."

Francúzsky L'Équipe píše: "Takmer tri hodiny dúfali Angličania, že sa po 55 rokoch dočkajú novej korunovácie, ale po rozstrele zostali smutní." Podľa Le Figaro je talianske víťazstvo odmenou za znovuzrodenie: "Triumf La Nazionale! Odmena za veľké znovuzrodenie." 

Nech žije nový futbalový kráľ

"Starý futbalový kráľ je mŕtvy, nech žije nový," píše rakúsky Kronen Zeitung. "Portugalsko ako držiteľ titulu 2016 je minulosť, talianska squadra azzurra vyšla z tohtoročných ME ako veľký víťaz." 

"Je tu talianske leto - un'estate italiana!" teší sa švajčiarsky Blick. "Talianska eufória. Keď sa Angličania dostanú do penaltovej lotérie, väčšinou sa to pre nich končí zle. Potvrdilo sa to aj tentokrát v európskom finále. Opäť zlyhali. Toto sklamanie bude zrejme trvať roky. Taliani pôsobili na ME najdominantnejšie zo všetkých tímov," píše český portál iDnes.cz.

Sport.cz uvýdza, že zlato prekĺzlo Angličanom pomedzi prsty: "Nočná mora Anglicka vo Wembley ožila. Titul si v penaltách vystrieľali Taliani. Svätostánok v londýnskom Wembley sa premenil na fontánu talianskej eufórie. Vysnené zlato Angličanom doslova prekĺzlo medzi prstami a kliatbu nezlomili."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok