PR správa

Nečakajte na nemilé prekvapenie, ktoré vám môže spôsobiť ročné vyúčtovanie

PR
13.7.2021 07:20

Otázka úspory energie znepokojuje čoraz viac ľudí a neplatí to len v zime, kedy je jej spotreba automaticky vyššia. Aj v letnom období ju predsa potrebujú klimatizácie, ventilátory, vonkajšie osvetlenie alebo špičková záhradná technika.

Nečakajte na nemilé prekvapenie, ktoré vám môže spôsobiť ročné vyúčtovanie
worawit_j/Shutterstock.com

To však neznamená, že komfort, ktorý k svojmu životu potrebujeme, musí byť obmedzovaný cenami elektrickej energie. Ak budete k využívaniu výdobytkov modernej doby pristupovať správne, môžete veľmi dobre ušetriť.

A aby sme vás o tom presvedčili, pripravili sme si jednoduché, ale efektívne tipy úspory v každodennom živote aj ročnom vyúčtovaní nájomného. Stačí sa držať niekoľkých jednoduchých a v praxi overených pravidiel.

Nepodceňujte čistotu a výber materiálov v interiéri

Hygiena je v dnešných časoch veľmi dôležitá. Možno ste ale nevedeli, že je aj kľúčom k úspore. V praxi sa o tom presvedčíte najlepšie.

Tak napríklad, špinavé okná znižujú úroveň osvetlenia v miestnosti niekedy až o 35 %, čo znamená, že pre vytvorenie dokonalých svetelných podmienok budete musieť zaistiť viac osvetlenia a energie.

Zaprášená žiarovka v otvorenom lustri vydáva o 50 % menej svetla. Stojí za to ich občas utrieť, aby ste nezapli ďalšie svetelné zdroje a predišli zbytočným výdavkom.

Ani pri renovácii interiéru a výberu vhodných doplnkov nezabúdajte, že svetlé steny a nábytok budú odrážať až 80 % svetelného toku a tmavé - iba asi 12 %. Aj keď sú tmavé farebné akcenty  dnes veľmi moderné, nie vždy musia byť aj úsporné.

Naopak, obľúbená hobra, aj keď nie je vždy ideálnym dekoratívnym materiálom, má vynikajúce tepelno izolačné vlastnosti, vďaka čomu ušetríte aj na vytvorení optimálnej klímy v interiéri.

energia Nattawit Khomsanit/Shutterstock.com

Využívajte energeticky úsporné spotrebiče

Moderná doba so sebou prináša nielen nebezpečné ochorenia, ale aj množstvo výhod v podobe špičkových a hlavne úsporných spotrebičov. A nie sú to len LED žiarovky. Ak nahradíte napríklad tú klasickú elektrickú profesionálnou aku vŕtačkou, zvýšite svoj komfort pri používaní tohto náradia, ale aj úsporu energie, pretože kapacita batérie je veľká a vystačíte si s ňou na jedno nabitie dlhú dobu.

A podobne by sme mohli pokračovať ďalej, výberom mnohých moderných spotrebičov alebo špičkových krbových kachlí, ktoré na svoj chod potrebujú oveľa menej elektrickej energie či paliva.

Pomôcť by mohol aj kompletný energetický audit

Nielen stav elektrických spotrebičov, ale aj rozvodov elektrickej siete môže byť dôvodom zvýšenej spotreby energie. Odhaliť tieto poruchy však nie je voľným okom jednoduché a ani s profesionálnym zariadením si laik neporadí.

Riešením by mohol byť kompletný energetický audit vykonaný profesionálmi. Odborníkmi, ktorí sa elektrine rozumejú a disponujú nielen špičkovou technikou, ale aj znalosťami v tomto odbore. Ušetríte, máte všetko pod dohľadom a zároveň svoj domov aj chránite pred vznikom požiarov.

Tak na tieto rady pri bývaní myslite a určite už nebude o rok čakanie na ročné vyúčtovanie plné nepríjemných prekvapení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok