Môžeme do vody, keď sme sa na slnku spálili?

12.7.2021 09:00

Hojenie popálenín 2. stupňa nie je žiadnou malichernou záležitosťou a plávanie s nimi sa rozhodne neodporúča. Spálenie pokožky 2. stupňa, ktoré sa vyznačuje porušenou vrstvou kože a hlbším poškodením epidermy je závažný stav.

Môžeme do vody, keď sme sa na slnku spálili?
Pexels

Veľakrát si môžeme za svoju spálenú pokožku sami, pokiaľ sa dlhodobo vystavujeme slnečným UV lúčom. Výsledokom je nielen povrchová, ale aj hĺbkovú deštrukcia. K vedľajším efektom sa pridružuje veľká bolesť. V takomto prípade je nutné okamžite obmedziť činnosti, ktoré dráždia pokožku, vrátane jej vystavenia chlóru alebo oceánskej vode. 

Stupne spálenia sa

Tri stupne popálenia zodpovedajú trom vrstvám pokožky. Popáleniny 1. stupňa alebo povrchové popáleniny zostávajú najmenej škodlivým typom popálenín. Zotavenie je rýchle, trochu nepríjemné. Lekári charakterizujú vážnejšie popáleniny 2. stupňa pľuzgiermi a porušenou pokožkou. Pri tomto popálení prvá vrstva kože začervená a vzniknú pľuzgiere. Pri liečbe sa koža zvyčajne zahojí s malými alebo žiadnymi jazvami asi do troch týždňov. Najzávažnejšie popáleniny 3. stupňa postihujú všetky vrstvy kože, ale aj svaly, šľachy a väzy. Môžu dokonca spôsobiť trvalé poškodenie nervov a tkanív. Majú za následok trvalé zjazvenie. 



Tip: Vyhýbajte sa plávaniu, kým sa pokožka nezahojí. Chemikálie vo vode môžu dráždiť popáleniny. Ak máte pľuzgiere alebo je pokožka inak porušená, kúpanie môže spôsobiť infekciu.

popaleniny Pexels

Uzdravenie a liečba

Pokiaľ vaše spálenie nevzniklo na slnku, uzdravovanie popáleniny 2. stupňa je rovnaké, vyžaduje hlavne trpezlivosť a opatrnosť. Ihneď po spálení pokožku umyte, najlepšie teplou vodou. Popáleninu zakryte sterilnou gázou, buďte obzvlášť opatrní, aby ste sami nevytvorili pľuzgiere. Popálenina môže svrbieť, pretože sa hojí, ale určite ju neškriabte, pretože by ste mohli poškodiť pokožku a spôsobiť infekciu.

Na popáleniny 2. stupňa neaplikujte lokálne krémy alebo ľad, sťažuje to proces hojenia a v prípade ľadu dokonca spôsobuje omrzliny. Zvyčajne sa považujú za ľahké, ak pokrývajú menej ako 15 percent tela. Kombinácia popálenín 2. stupňa a kúpania sa neodporúča. Mali by ste sa tiež vyhnúť sprchovaniu, kým sa pokožka nezahojí, najmä ak je vaše popálenie vážnejšie. Nová pokožka bude veľmi citlivá, preto pred najbližším vstupom do vody otestujte jej teplotu.


opalovanaie Pexels

Plávanie s popáleninami

Vystavenie spálenej pokožky chemickým látkam v bazénovej vode alebo vysokému obsahu solí v oceánskej vode je receptom na podráždenie a možnú infekciu. Plávanie po popálení vedie k možným komplikáciám a môže spôsobiť problémy s hojením. Vyhýbajte sa preto plávaniu, kým sa pokožka úplne nezahojí.

Vedeli ste?

Ľudia si popáleniny 2. stupňa spôsobujú väčšinou dlhodobým pobytom na slnku. Vždy použite krém blokujúci slnečné žiarenie s minimálnou silou SPF 30 a pravidelne ho opakujte po celý deň.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok