V Moldavsku zvíťazila proeurópska strana. Prezidentka hovorí o konci vlády zlodejov

TA3 TASR
12.7.2021 08:21

V predčasných nedeľných parlamentných voľbách v Moldavsku zvíťazila stredopravá strana Akcia a solidarita proeurópsky orientovanej prezidentky Maie Sanduovej.

Moldavsko chce vstúpiť do EÚ čo najskôr, hovorí prezidentka. Rusko považuje za hrozbu
TASR/AP

PAS získala viac než 52,7 percenta a za koalíciu socialistov a komunistov pod vedením bývalého Kremľom podporovaného prezidenta Igora Dodona a exprezidenta Vladimira Voronina hlasovalo 27,2 percenta zúčastnených voličov, vyplýva z údajov zverejnených ústrednou volebnou komisiou po sčítaní 99,95 percenta odovzdaných hlasov.

"Dúfam, že dnešok bude koncom ťažkého obdobia pre Moldavsko. Dúfam, že dneškom sa nad Moldavskom skončí vláda zlodejov," vyhlásila Sanduová na sociálnej sieti v nedeľu večer po zverejnení čiastkových výsledkov. Prezidentka predtým pri hlasovaní novinárom povedala, že odovzdala hlas za zmenu vo svojej vlasti – malej bývalej sovietskej republike sužovanej chudobou a korupciou. V nedeľných voľbách odovzdalo hlasy vyše 48 percent oprávnených voličov.

Sanduová sa usiluje o členstvo Moldavska v Európskej únii a navrhla nahradiť ruské ozbrojené sily v odštiepeneckom regióne Podnestersko civilnou pozorovateľskou misiou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Odborníci sa domnievajú, že víťazstvo strany PAS v parlamentných voľbách oslabí pozíciu Ruska v regióne. Moldavsko prešlo v posledných rokoch niekoľkými politickými krízami. Krajina je rozdelená medzi prívržencov Európskej únie a tých, ktorí preferujú užšie vzťahy s Ruskom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok