Djokovič má 20. grandslamový titul. Vyrovnal rekord Federera i Nadala

TA3 TASR
11.7.2021 18:52

Srbský tenista Novak Djokovič sa stal šiestykrát v kariére víťazom mužskej wimbledonskej dvojhry. Najvyššie nasadený obhajca titulu zdolal vo finále turnajovú sedmičku Taliana Mattea Berrettiniho 6:7 (4), 6:4, 6:4, 6:3. Srb získal 20. grandslamovú trofej a vyrovnal rekord Švajčiara Rogera Federera i Španiela Rafaela Nadala.

Svetová jednotka

V prípade triumfu na septembrovom US Open by sa Djokovič osamostatnil na čele historických tabuliek a zavŕšil kalendárny Grand Slam. Vyhrať všetky podujatia veľkej štvorky v jednej sezóne sa naposledy podarilo Austrálčanovi Rodovi Laverovi v roku 1969. Djokovič je druhý hráč v Open ére, ktorý uspel v tom istom roku na Australian Open, Roland Garros i vo Wimbledone.

Vďaka nedeľnému triumfu zinkasuje prémiu 1,7 milióna libier. Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu a Chorváta Gorana Ivaniševiča si do rebríčka ATP Entry pripíše 2000 bodov. V jeho pondelňajšom vydaní si upevní post svetovej jednotky.

Pre Berrettiniho bol už postup do grandslamového finále životný úspech. Doposiaľ žiaden Talian nehral na tráve All England Clubu o titul. Posledný tenista z Apeninského polostrova, ktorý na grandslamovej pôde zdvihol nad hlavu singlovú trofej, bol v roku 1976 Adriano Panatta na Roland Garros.

Začal dvojchybou, no rýchlo sa otriasol

Djokovič odštartoval svoje jubilejné 30. grandslamové finále dvojchybou, no podržal si servis. V treťom geme otočil z 0:30, v ďalšej hre prelomil podanie Berrettiniho a po potvrdení brejku si vybudoval náskok 4:1. Talian však nezložil zbrane. Za stavu 2:5 odvrátil setbal a zvládol maratónsky gem na podaní, čo ho výrazne povzbudilo. V deviatom geme Djokoviča brejkol, následne vyrovnal na 5:5 a vynútil si tajbrejk, v ktorom slávil úspech. Djokovič síce vyrovnal z 0:3 na 3:3, no koncovka parila Berrettinimu, ktorý zisk prvého setu spečatil esom.

Djokovič sa rýchlo otriasol, v úvode druhého setu dvakrát zobral Talianovi servis a ujal sa vedenia 4:0. Srb v týchto momentoch dokázal naplno zúročiť bohaté skúsenosti z náročných zápasov, nerobil žiadne nevynútené chyby. Berrettini ešte druhý set zdramatizoval, znížil na 4:5, no Djokovič si koncovku postrážil. Srb bol na koni, v treťom dejstve za stavu 1:1 Taliana opäť brejkol a v ďalšom priebehu setu mu stačilo držať si servis.

Berrettini vo výmenách priveľa kazil z forhendu, ktorý je jeho veľká zbraň. Vo štvrtom sete nevyužil za stavu 3:2 na returne sľubný náskok 30:0. Bol blízko k tomu, aby sa prepracoval k dvom brejkbalom, no Djokovič potvrdil, že vie dobehnúť aj nemožné a predviedol skvelé obhodenie. 

Srba tento moment ešte viac vyburcoval, v siedmom geme uchmatol Berrettinimu podanie a zápas už dotiahol do úspešného konca. Pred očami Ivaniševiča, ktorý vyhral Wimbledon presne pred 20 rokmi, premenil v deviatom geme tretí mečbal. Vzájomnú bilanciu s Berrettinim upravil na 3:0 a zároveň ukončil jeho víťaznú 11-zápasovú sériu na tráve. Djokovič na tomto povrchu naposledy prehral v júni 2018 vo finále turnaja v londýnskom Queen´s Clube, v ktorom nestačil na Chorváta Marina Čiliča.

muži - dvojhra - finále:
Novak Djokovič (Srb.-1) - Matteo Berrettini (Tal.-7) 6:7 (4), 6:4, 6:4, 6:3

Djokovič priznal, že Berrettini bol vo finále náročný súper. "Bol to viac ako boj. Viem, že nie je najlepší pocit prehrať vo finále, no Matteo má pred sebou skvelú budúcnosť. Je to talianske kladivo, pocítil som to na vlastnej koži už na Roland Garros. Vyhrať Wimbledon bol vždy môj najväčší sen. Ako sedemročný som si doma staval trofej a teraz tu slávim šiesty titul, je to fantastické. V počte grandslamových trofejí som sa vyrovnal Rogerovi a Rafovi. Znamená to, že nikto z nás troch teraz neprestane hrať. Ja sa nezastavím na čísle 20," uviedol Srb v slávnostnom príhovore.

Berrettini bol napriek finálovej prehre s vystúpením vo Wimbledone spokojný. "Sú to neuveriteľné pocity. Novak bol dnes lepší ako ja, je to skvelý hráč, ktorý píše históriu tohto športu. Zaslúži si veľký obdiv. Dúfam, že to nebolo moje posledné grandslamové finále. Bola to veľká česť byť tu, bola to skvelá jazda. Chcel by som sa poďakovať môjmu tímu, bez neho by som nič nedokázal. Budem to skúšať ďalej a snáď sa raz dočkám wimbledonského titulu."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok