Máme šancu zbaviť sa zlodejov. Prezidentka dúfa, že predčasné voľby posilnia pozíciu voči proruským stúpencom

TA3 TASR
11.7.2021 11:40

V Moldavsku sa v nedeľu konajú predčasné parlamentné voľby. Prezidentka tejto východoeurópskej krajiny Maia Sanduová dúfa, že sa jej v nich podarí posilniť pozíciu voči proruským stúpencom jej predchodcu Igora Dodona. Dodonovi podporovatelia majú v doterajšom parlamente väčšinu, takže môžu blokovať jej proeurópsku politiku, píše agentúra AFP.

Máme šancu zbaviť sa zlodejov. Prezidentka dúfa, že predčasné voľby posilnia pozíciu voči proruským stúpencom
TASR/AP

Štyridsaťosemročná Sanduová, bývalá ekonómka Svetovej banky, porazila Dodona podporovaného Kremľom vo vlaňajších novembrových prezidentských voľbách. Podľa prieskumov by sa jej stredopravicová strana Akcia a solidarita (PAS) mohla stať víťazom nedeľňajších volieb so ziskom 35 - 37 percent hlasov. Koalícia socialistov a komunistov na čele s Dodonom a bývalým moldavským prezidentom Vladimirom Voroninom by mohla získať 21 - 27 percent. Tieto čísla sa však vzťahujú iba na voličov žijúcich v Moldavsku, ktoré má 2,6 milióna obyvateľov.

"Máme šancu zbaviť sa zlodejov a zvoliť si holistickú a dobrú vládu," uviedla Sanduová vo videoposolstve v rumunčine zverejnenom vo štvrtok. V ďalšom príhovore v ruštine, druhom úradnom jazyku, povedala, že "v Moldavsku nastáva čas na zmenu".

Vo voľbách kandiduje 20 strán a dva volebné bloky. Tie musia získať najmenej päť, respektíve sedem percent hlasov, aby sa dostali do 101-členného jednokomorového parlamentu.

Sanduová sa usiluje o členstvo svojej krajiny v Európskej únii a navrhla nahradiť ruské ozbrojené sily v odštiepeneckom regióne Podnestersko civilnou pozorovateľskou misiou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Odborníci sa domnievajú, že víťazstvo strany PAS v parlamentných voľbách by oslabilo pozíciu Ruska v regióne.

Volebné miestnosti v Moldavsku sú otvorené od 07.00 h do 21.00 h miestneho času (06.00 h - 20.00 h SELČ).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok