Národ jedináčikov: V blízkej budúcnosti bude mať polovica Sloveniek maximálne jedno dieťa

TA3/zm
12.7.2021 16:00

Vyrastať v mnohopočetnej rodine už nie je trendom niekoľko rokov, no donedávna väčšina detí na Slovensku mala súrodenca. Dobiehame zahraničie a aj u nás bude štandardný model rodina s jedným dieťaťom. Už čoskoro.

Národ jedináčikov: V blízkej budúcnosti bude mať polovica Sloveniek maximálne jedno dieťa
Pexels/Katie E

Z koľkých súrodencov pochádzate? Pre generáciu štyridsať plus úplne bežná otázka, pre deti v blízkej budúcnosti zbytočnosť. To, čo je na západe už roky trendom, pomaly dobiehame i my. A to rodinný model, v ktorom bude bežné nemať deti alebo mať maximálne jedno.

Len jedno dieťa

Čo stojí za tým, že v najbližších dvoch –troch desaťročiach nebude väčšina detí poznať na vlastnej koži, aké je to mať súrodenca? Faktorov je niekoľko a všetky spolu zároveň súvisia. V prvom rade si ženy partnerov, s ktorými by sa rozhodli založiť rodinu, hľadajú v priemere oveľa neskôr ako to bolo v generácii našich mám alebo babičiek. Ak teda žena stretne muža po tridsiatke, prípadne tridsaťpäťke, neostáva jej už toľko rokov, aby mohla rodiť jedno dieťa za druhým.

Navyše, množstvo výskumov ukazuje, že civilizačnou chorobou budúcnosti bude neplodnosť, s ktorou už dnes bojujú mnohé páry. Splodiť dieťa tak nie je v mnohých prípadoch otázkou niekoľkých mesiacov, ale žiaľ, častokrát otázkou rokov. Ak sa skombinuje prvý a druhý faktor, Slovensky v blízkej budúcnosti budú rady, že vôbec stihli aspoň jedného potomka.

Ideál sú dve deti

Vraj väčšina Sloveniek stále považuje za ideálny model mať dve deti, no i tak realita ukazuje niečo iné a v najbližších desaťročiach sa pôrodnosť zníži ešte viac. Ďalším z podstatných faktorov je i ten, že ekonomické zázemie málokedy dosahujeme pred tridsiatkou, o to viac v prípadoch žien, ktoré sa rozhodli študovať a štúdium tesne pred touto vekovou hranicou ešte len ukončia.

Pritom v našich zemepisných šírkach boli štvorčlenné rodiny, teda s dvomi deťmi, naposledy v prevahe v deväťdesiatych rokoch. Nejde teda o problém, ktorý by sa stal z večera do rána, ale o dlhodobo klesajúcu tendenciu, čo sa rozhodnutia mať deti týka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok