Školstvu hrozí, že pre starý spor príde o vyše sto tisíc

TASR
22.10.2012 15:04

Ministerstvu školstva hrozí, že pre súdny spor s Tatranskými mliekárňami bude musieť zaplatiť viac ako 112.000 eur. Koncom júla o tom rozhodol bratislavský Krajský súd.

Školstvu hrozí, že pre starý spor príde o vyše sto tisíc

"Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR podalo proti rozsudku Krajského súdu v Bratislave dovolanie," povedal  hovorca ministerstva Michal Kaliňák.

Spor sa začal ešte v roku 2003, keď si dnes už neexistujúci Okresný úrad Bratislava II objednal v rámci Mliečneho programu výrobky pre školské jedálne a následne nezaplatil faktúry. Rezort do sporu vstúpil o dva roky neskôr. Prešli naň totiž záväzky zrušeného úradu.

"Navrhovateľ si uplatňoval nárok na úhradu faktúr za dodávky mliečnych výrobkov do školských zariadení na základe Zmluvy o spolupráci v oblasti školského stravovania medzi bývalým Okresným úradom Bratislava II a spoločnosťou Strecha, a. s. Pôvodný veriteľ Strecha, a. s., postúpil pohľadávku Tatranskej mliekarni, a. s.," informoval Kaliňák.

Ministerstvu tak hrozí, že bude musieť zaplatiť mliekarňam 35.249,70 eura, spolu s 18-percentným úrokom z omeškania ročne od 18.1.2003 do zaplatenia a súdne trovy vo výške 15.591,71 eura. "K 30.9.2012 to bolo 112.448,23 eura," spresnil Kaliňák.

Do sporu bolo zapojené aj mesto Bratislava. "Po delimitácii škôl a školských jedální sa snažili vymáhať pohľadávku aj od mesta, avšak pri delimitácii nesplnené záväzky z okresných úradov prechádzali na štát, rezort školstva, nie na mesto. Preto aj krajský súd umožnil vziať navrhovateľovi žalobu voči mestu späť a zastavil celé konanie voči Bratislave," povedal pre TASR hovorca primátora hlavného mesta Ľubomír Andrassy. Rozsudkom teda nebude nijako zaťažený mestský rozpočet.

Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) v rozhovore označil spor za dedičstvo svojich predchodcov. "Ja riešim žaloby z roku 2004, ktoré prehral pán Fronc a aj po ňom nasledujúci ministri, a teraz to dolieha na mňa," povedal.

Exminister Fronc, ktorý bol na čele rezortu v rokoch 2002-2006 si na tento spor nepamätá. Tvrdí, že ministerstvo po okresných úradoch prebralo "množstvo daromností". Nemyslí si však, že by ministerstvo nejako pochybilo. "Už len 18-percentný úrok z omeškania hovorí o veľmi 'daromnom' postupe pri uzatváraní zmluvy," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok