Lekárske a sesterské odbory budú spolupracovať, o štrajku mlčia

TASR, TA3
22.10.2012 12:22

Lekárske a sesterské odbory plánujú spolupracovať, čo potvrdili aj dnešným podpisom dohody o spolupráci medzi svojimi odborárskymi združeniami.

"V nemocniciach sme si najbližšími spolupracovníkmi, na zdravotné sestry aj lekárov dolieha zlá situácia v zdravotníctve, a tak osud oboch profesijných stavov je úzko prepojený. Rozhodli sme sa preto podpísať zmluvu, ktorá naše vzájomné blízke postoje potvrdzuje a je jasnou odpoveďou všetkým neprajníkom, ktorí by v nás chceli vidieť rivalov," povedal šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Ako poukázala predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Iveta Svetlanská, ich doterajšie cesty boli rozdielne, ale do budúcnosti chcú ísť cestou spoločného kolektívneho vyjednávania. Či by mohli ísť lekári a sestry aj do spoločných nátlakových akcií pri vyjednávaní ich požiadaviek, zástupcovia odborov nekonkretizovali, označili to za špekulatívne otázky.

Podľa Svetlanskej spoločným cieľom odborových združení je dodržanie memoranda, ktoré by malo riešiť systémové opatrenia v zdravotníctve. Vláda ho uzavrela vlani s LOZ, čo znamenalo koniec akcie hromadných výpovedí lekárov. Lekárski odborári zase stoja na strane zdravotných sestier v otázke zákona, ktorý upravil ich mzdy a rozhoduje o ňom Ústavný súd SR. "Veríme, že Ústavný súd SR rozhodne v blízkej dobe a nenechá niekoľko desiatok tisíc zdravotných sestier a pôrodných asistentiek v neistote," doplnil Visolajský.

Lekári aj sestry kritizovali nedostatočné financovanie poskytovateľov zdravotnej starostlivosti zo strany zdravotných poisťovní. "Myslíme si, že cestou je hlavne dostať do zdravotníctva viac finančných prostriedkov, čo je možné jedine cez zreálnenie platieb zdravotných poisťovní do systému, a zároveň zvýšenie transparentnosti verejných obstarávaní v nemocniciach ako ďalšieho požierača verejných financií," skonštatoval Visolajský. Sestry okrem toho požadujú kontrolu personálnych normatívov vo všetkých zdravotníckych zariadeniach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok