OĽANO s referendom nemá problém, Šipoš by za zmenu zákona hlasoval

TA3 TASR
8.7.2021 12:50

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš by podporil návrh zmeny legislatívy, ktorá by umožnila vypísať referendum o predčasných voľbách. Povedal, že ak by sa návrh dostal na júlovú mimoriadnu schôdzu, podporil by ho.

Šipoš
TASR/Pavol Zachar

Nehovorí však za celý poslanecký klub. Poslanci OĽANO majú hovoriť o tejto téme na stretnutí klubu až pred júlovou schôdzou, ktorá sa má začať 22. júla.

"S referendom nemáme žiadny problém, musí to byť však v súlade s ústavou," skonštatoval Šipoš pre TASR. Ak príde do Národnej rady SR návrh na zmenu ústavy, on osobne ho podporí. 

Za klub sa vyjadrí až po jeho zasadnutí pred júlovou schôdzou. "Ďalším postupom OĽANO po rozhodnutí Ústavného súdu o referende sa poslanecký klub hnutia bude zaoberať pred júlovou schôdzou parlamentu," dodal šéf klubu hnutia.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) chce zaradiť na júlovej mimoriadnej schôdzi cez procedurálny návrh zmenu legislatívy tak, aby sa mohlo vypísať referendum o predčasných voľbách. Informoval o tom na sociálnej sieti. Hovorí, že je to odpoveď na odporúčanie Ústavného súdu SR a prezidentky Zuzany Čaputovej. Referendum by podľa jeho slov mohlo byť na jeseň. Ľudia musia podľa neho dostať možnosť vyjadriť sa v referende.

Prezidentka v stredu uviedla, že by vyhlásila referendum o predčasných voľbách, ak by Národná rada SR rozhodla o zmene ústavy a následne prijala uznesenie, ktorým by požiadala o jeho konanie. Označila to za jedno z možných riešení po rozhodnutí Ústavného súdu SR, podľa ktorého je navrhovaná referendová otázka o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR protiústavná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok