Čaputová by referendum vyhlásila, no najskôr by muselo dôjsť k zmene slovenskej ústavy

TA3 TASR
7.7.2021 16:52

Prezidentka Zuzana Čaputová by vyhlásila referendum o predčasných voľbách, ak by národná rada rozhodla o zmene Ústavy SR a následne prijala uznesenie, ktorým by požiadala o jeho konanie.

Na stredajšej tlačovej besede to označila za jedno z možných riešení po rozhodnutí ÚS SR, podľa ktorého je navrhovaná referendová otázka o skrátení volebného obdobia národnej rady protiústavná.

Prezidentka vníma frustráciu ľudí, no vníma aj unikátnu a nezvyklú zhodu politických strán ohľadom referenda. Prezidentka pripomenula, že poslanci môžu kedykoľvek rozhodnúť o konaní predčasných volieb. 

"Ale keď už chcú dopriať ľuďom referendum, nič im nebráni, aby prijali zmenu ústavy a následne prijali uznesenie, ktorým požiadajú o vypísanie referenda a ja ho obratom vypíšem, pretože by bolo v súlade s ústavou," vysvetlila. Ako podotkla, vníma zhodu politických strán, ktoré hovoria, že by predmetné referendum podporili. Zároveň poukázala na frustráciu a nespokojnosť ľudí s aktuálnou politickou situáciou, ktoré mnohých viedli k podpisu petície za referendum.

Prezidentka sa na ÚS obrátila s tým, či predmet navrhovaného referenda je alebo nie je v súlade s ústavou, a ak áno, ako majú príslušné ústavné orgány postupovať po platnom referende. Petíciu za referendum o predčasných voľbách podporilo viac ako 585.000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok