Obete Covid-19 budú mať v Banskej Bystrici pietne miesta. Ich pamiatku pripomenú lipy

TA3 TASR
6.7.2021 13:48

Banskobystrický samosprávny kraj sa ako jeden z prvých zástupcov samospráv pripája k spomienkovému projektu občianskeho združenia Skutočné obete, združujúceho pozostalých, ktorí v pandémii stratili príbuzných a priateľov.

Obete Covid-19 budú mať v Banskej Bystrici pietne miesta. Ich pamiatku pripomenú lipy
TASR/Jaroslav Novák (ilu)

Prvú lipu vysadia na jeseň

V kraji vysadia lipy a pietne miesta budú aj ďalším generáciám pripomínať pamiatku obetí ochorenia COVID-19. Informovala o tom Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK.OZ plánuje budovať symbolické živé pietne miesta v mestách a obciach po celom Slovensku.

„Zástupcovia BBSK zareagovali na našu výzvu, stotožnili sa s ideou a pripojili sa k nášmu projektu výsadby spomienkových líp. Samosprávy majú v boji proti COVID-19 v spoločnosti nezastupiteľné miesto. Bez ich extrémneho pracovného nasadenia by obetí bolo oveľa viac,“ konštatovala Lenka Straková z OZ Skutočné obete.

BBSK sa dohodne so združením na detailoch, výsadba prvej lipy na verejne prístupnom mieste je plánovaná na jeseň.

Neváhali ani minútu

„Keď nás oslovilo OZ s myšlienkou výsadby spomienkových líp, neváhali sme ani minútu. Náš kraj od začiatku pandémie pracoval v plnom nasadení a často suploval úlohu štátu. To, o čo nám išlo a stále ide, je v prvom rade ochrana životov. Za každým číslom v štatistikách vnímame v prvom rade ľudí a ich rodiny,“ zdôraznil podpredseda BBSK Ondrej Lunter s tým, že kraj je pripravený sa na projekte finančne spolupodieľať.

Veľký spoločenský rozmer

„Pandémia sa bytostne dotkla každého z nás. Úrad BBSK robil počas prvej a druhej vlny maximum, aby ochránil pred hrozbou COVID-19 čo najviac obyvateľov. Vyjadrujem poďakovanie všetkým, ktorí pracovali aj nad rámec svojho pracovného času a starali sa o ľudí v našom kraji. Od pomoci najzraniteľnejším seniorom, cez školstvo, zdravotníctvo až po antigénové testovanie a očkovanie sa išlo do všetkého naplno.

 Som presvedčený, že vybudovanie živého pietneho miesta v kraji má veľký spoločenský i ľudský rozmer a význam. Nikdy na obete, ktoré si vyžiadala pandémia nového koronavírusu, nesmieme zabudnúť,“ reagoval krajský poslanec Martin Turčan.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok