Tretia vlna k nám príde. Prečo mešká? Matematik Kollár vidí viacero dôvodov

TA3
6.7.2021 12:46

Predpovede viacerých odborníkov hovorili o príchode tretej vlny pandémie koronavírusu už začiatkom júla, niektorí jej nástup čakajú v nasledujúcich dvoch týždňoch. Matematik Richard Kollár na Facebooku uistil, že skôr či neskôr príde zhoršenie aj k nám. Zároveň písal o viacerých dôvodoch, prečo je u nás zatiaľ situácia priaznivá.

Nové čísla
TASR/AP

Ako sa šíri delta?

V prípade delty je riziko nákazy ešte vyššie, než pri predchádzajúcich mutáciách. "Nový delta variant sa šíri v interiéroch veľmi efektívne. Sú dobre zdokumentované prípady, keď stačilo okolo infikovaného prejsť bez rúška v nákupnom centre, či ísť 40 minút po infikovanom (v nemocnici) na WC," píše Kollár. 

Upozorňuje, že nejde o domnienky, ale o "extrémne poctivú detektívnu prácu vyžívajúca vedu". V oboch prípadoch boli prenosy potvrdené sekvenovaním vzoriek. 

Podľa Kollára by sme sa na zastavenie šírenia tohto variantu museli všetci izolovať doma a do obchodov chodiť len v skafandroch. "Žiadne nákupy, len online, žiadne kino, žiadne oslavy, žiadna MHD, práca z domu. Nič. To ale robiť nebudeme, lebo aj tak by to nepomohlo a raz by sme z úkrytov vyšli von," upozorňuje matematik. "Žiadna plošná schovávačka ale nebude a ani nemá zmysel."

Vplyv počasia

Kollár zdôrazňuje, že všetky doteraz pozorované koronavírusy sú sezónne. Je viac dôvodov, prečo leto spomaľuje šírenie pandémie. Vírus má pri silnom slnečnom UV žiarení veľmi krátku životnosť. Na slnku je šanca infikovať sa mizivá, "musíte mať strašnú smolu," píše Kollár.

Ďalší rozdiel je v tom, že v lete ľudia trávia viac času vonku, majú viac vitamínu D a všeobecne silnejšiu imunitu. "To možno stačilo na pôvodný variant minulý rok, takáto zdravá imunita zjavne už nestačí. Preto rastie teraz už aj časť Európy," píše Kollár na Facebooku.

Ako je teda možné, že sa vírus aj tak šíril v Brazílii či Indii? Kollár píše, že keď je vonku veľmi teplo, situácia sa mení. Väčšina ľudí je v čase najväčšieho tepla vnútri, ideálne v klimatizovaných priestoroch. "A tu prichádza paradox - čím teplejšie, tým viac sme vo vnútri. Tým menej sme na slnku. Teploty okolo 20-25 stupňov nás ťahajú von. Tie okolo 30-35 stupňov nás ale ťahajú dnu," vysvetľuje matematik.

Premorenosť 

Stredná Európa s treťou vlnou momentálne výrazne mešká za západnou Európou, upozorňuje Kollár. "A hneď nás napadne, že to bude spôsobné veľkou predchádzajúcou vlnou. Však sme premorili veľa ľudí a tak máme teraz ochranu," píše Kollár.  Prax je však iná.

"Jednoznačná negatívna korelácia, ktorú by sme chceli vidieť, tam jednoducho nie je. Ani keď vyberieme len tie krajiny, kde sa situácia zhoršuje. Jednoducho, tento faktor sám o sebe nedokáže vysvetliť súčasný stav," vysvetľuje matematik s tým, že súčasnú incidenciu porovnal s veľkosťou poslednej vlny.

Efekt vakcinácie

Kollár upozorňuje, že medzi krajinami ako Rusko a Británia, ktoré sa v počte zaočkovaných nachádzajú na opačných koncoch rebríčka, nevidno veľký rozdiel v počte infikovaných.

"Vakcinácia však predstavuje diametrálny rozdiel v tom, koľko z tých infikovaných končí v nemocnici či v krematóriu," upozorňuje. "Dokonca dobre zaočkované krajiny ako Singapur ale aj Veľká Británia už hovoria o tom, že ďalšie opatrenia okrem vakcinácie zvyšku obyvateľstva ani nebudú potrebovať, čoskoro plánujú uvoľniť všetko," píše Kollár.

Mix rôznych faktorov

Podľa Kollára žiaden faktor sám o sebe nedokáže vysvetliť naše momentálne oneskorenie v pandémii. Pripomína, že zavážil aj koniec školského roka teplé júnové počasie. Mali sme aj premorenú alebo zavakcinovanú časť obyvateľstva, ktorá sa v zahraničí pravdepodobne prvá stretla s deltou. 

"Je možné dokonca aj to, že delty máme už na Slovensku o dosť viac, ako pozorujeme," myslí si Kollár. "Neexistuje faktor, ktorý by nás principiálne vedel dlhodobo ochrániť, ani minulá vlna, ani počasie a nás ani kompletná vakcinácia, keďže tá je v nedohľadne," píše Kollár. 

Práve preočkovanosť však podľa neho rozhodne o tom, či v tretej vlne budú alebo nebudú plné nemocnice. "Vakcinácia je jediná cesta von, alternatívou k nej je len dlhá zúfalosť v nemocniciach a pohrebníctvach. A to nie je cesta, to je zbytočné trápenie," konštatuje Kollár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok