Odumiera vám mrkva? Môže byť za tým toto

Odumiera vám mrkva? Môže byť za tým toto. Foto: Pexels

Zlá úroda pestovanej zeleniny má viacero dôvodov. Niektorým sa dá zabrániť, iným nie. Odumiera vám mrkva? V nasledujúcom článku sa dozviete najčastejšie príčiny. 

Či už ste skúsený záhradkár, alebo len začiatočník, niektorým chorobám a škodcom zeleniny sa nedá vyhnúť. Iným však áno. Odumiera vám mrkva? Môže byť za tým toto.

Vŕtavka mrkvová

Jedným z najbežnejších škodcov mrkvy sú larvy vŕtavky mrkvovej. Jedná sa o úzke, žltohnedé, tvrdé larvy, ktoré si radi pochutnajú okrem mrkvy aj na zeleri, paštrnáku, šaláte alebo petržlene. Vŕtavka vytvára tunelové chodby v koreňoch rastliny a najčastejšie preniká dovnútra cez stonku.

Keďže larvy kladie drobná muška, niektorí záhradkári používajú na ochranu pred vŕtavkou siete alebo pestovanie mrkvy v skleníku. Môže pomôcť tiež spoločná výsadba mrkvy s cibuľou, pažítkou či cesnakom. Táto výrazná vôňa totiž môže prekryť vôňu mrkvy, ktorá láka tento hmyz. Ak cesnak nepestujete, skúste použiť cesnakový sprej, ktorým pokropíte pestovanú zeleninu.

Vošky

Vošky sú jedným z najbežnejších škodcov rastlín mrkvy. Radi sa živia mladou mrkvovou vňaťou, čo spôsobuje žltnutie listov a vädnutie.

Vošky spôsobujú veľké problémy iba vo veľkom množstve. V menšej populácii to nie je nič strašné. Uvoľňovanie prirodzených nepriateľov do vašej záhrady, ako sú napríklad lienky, pomáha udržiavať populáciu vošiek pod kontrolou.

Medvedík obyčajný

Mať tohto chrobáka v záhrade nie je nič príjemné. Medvedík obyčajný alebo inak Krtonôžka je čudesný chrobák, ktorý vie zničiť celú úrodu. Dospelý jedinec dosahuje až 6 cm. Samička nad guľovitým hniezdom, ktoré si vyhĺbi v zemi 10 až 15 cm, prehryzie korene všetkých rastlín, aby zabezpečila lepší ohrev pôdy. Pohromu vedia napáchať aj larvy, ktoré sa podobajú na mravce.

Medvedík obyčajný
Medvedík obyčajný chytený v pasci z pohára, zdroj foto: NašaZáhradka/IZ

Keďže tento hmyz nevie skákať a pohybuje sa dosť nemotorne, najlepšie naň účinkujú rôzne pasce zahrabané do zeme ( plastová fľaša, nádoba či vedro), do ktorého dospelý jedinec spadne a nedokáže vyliezť. Pomôcť môžu i dravé hlístice, ktoré je možné pridať do zálievky.

Takto vyzerá zelenina po vyčíňaní medvedíkom
Takto vyzerá zelenina po vyčíňaní medvedíka, zdroj foto: NašaZáhradka/IZ

Čítajte nás aj nabudúce. Dozviete sa, aké choroby okrem škodcov môžu napadnúť vašu mrkvu.