Cítia úzkosť, keď sa blíži veľký mrak. Psychický stav ľudí z južnej Moravy sa postupne zhoršuje

TA3 TASR
5.7.2021 13:15

Ako odoznieva prvý šok a divoké tempo odpratávania sutín sa upokojuje, začínajú na mnohých ľudí v juhomoravských obciach zasiahnutých nedávnym tornádom dopadať psychické problémy z prežitej katastrofy, upozorňuje organizácia Človek v tiesni.

Zahojenie psychických tráum

Podľa Václava Kučeru, ktorý riadi pomoc Človeka v tiesni v zasiahnutých obciach, neradno psychické traumy podceňovať. "Už teraz cítia niektorí ľudia vrátane detí paniku či úzkosť, keď sa blíži veľký mrak alebo zafúka silný vietor," približuje Kučera.

Podľa neho bude zahojenie psychických tráum práve také dôležité ako zháňanie materiálu na stavbu a obnova príbytkov. Organizácia Človek v tiesni tiež upozorňuje, že počet ťažko zasiahnutých budov bude vyšší, než sa očakávalo.

"Najprv sme odhadovali, že tornádo silno poškodilo viac než 1200 domácností. Ukazuje sa však, že to bude o dosť vyššie číslo, odhadom ich bude približne 1600," domnieva sa Kučera.

V priebehu nasledujúcich dní začne Človek v tiesni rozosielať rýchlu pomoc 150.000 Kč (približne 5860 eur) prvým rodinám. V prípade, že príjemci pomoci nemajú bankový účet, dostanú dar formou šeku, vysvetľujú Novinky.cz. Pri tornáde z 24. júna zahynulo v juhomoravských okresoch Hodonín a Břeclav šesť ľudí a zranenia utrpelo približne 200 ďalších.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok