Pre 41-ročnú Jessicu je šach obrovskou vášňou. Je však nevidiaca

TA3
6.7.2021 06:00

Hrá rýchlo a na svojich súperov vyvíja neustály tlak. Vyvádza ich z komfortnej zóny a využíva moment prekvapenia. Jessica Lauser miluje šach. Je však nevidiaca.

Pre 41-ročnú Jessicu je šach obrovskou vášňou. Je však nevidiaca
TASR/František Iván (ilu)

Hráči sú si rovní

Vďaka svojej úspešnej hre si získala desiatky uznaní a miesto v majstrovskom kádri, ktorý si v minulom roku poradil s najlepšími šachistami, informuje cnn.com.

Pre 41-ročnú Jessicu je šach vášňou už od druhej triedy na základnej škole a pomohol jej prekonať ťažké detstvo či šikanu. Hru miluje a nikdy nedovolila, aby jej zdravotné znevýhodnenie stálo v ceste.

Pri šachu sú si podľa Američky obe strany rovné. "Keď začnete hrať hru, bez ohľadu na to, kto ste, aký je váš fyzický stav alebo odkiaľ pochádzate alebo či máte peniaze, obe strany začínajú rovnako," prezradila žena.

Narodila sa predčasne

Jessica je nevidiaca takmer celý život. Narodila sa predčasne, už v piatom mesiaci. Na jedno oko nevidí vôbec, na druhom zas nemá takmer nijaké hĺbkové vnímanie a jej zorné pole je výrazne obmedzené. 

Figúrky na šachovnici tak vidí veľmi skreslene a rozmazane. Jessica vysvetľuje, že vidí, keď je pole na šachovnici obsadené, nie vždy však dokáže určiť, o akú figúrku ide. Ak potrebuje pomoc, ľahko klepne na jej vrch a povie "Identifikovať". 

Hru sa naučila v 7. rokoch. Šach sa pre ňu stal aj prostriedkom obrany pred tými, ktorí ju šikanovali. "Vedela som, že deti sa mi budú posmievať a volať ma štyri oči, tak som si povedala, že možno ak ich porazím v šachu, tak ich konečne umlčím.".

Úspech na turnajoch

Šach bol pre Jessicu počas pandémie útočiskom. V októbri 2020, počas jej eskalácie, Lauserová zaznamenala svoje tretie po sebe idúce majstrovstvá USA v šachu nevidiacich. O mesiac neskôr sa spojila do tímu s ďalšími hráčmi, aby si zmerali sily na každoročnom medzinárodnom turnaji pre ľudí so znevýhodnením. Konať sa mal pôvodne na Sibíri, namiesto toho sa však nakoniec podujatie uskutočnilo online. Konkurencia ale bola rovnako tvrdá.

Bolo to prvýkrát, čo sa USA zúčastnila tohto turnaja. Tréner tímu Lior Lapid uviedol, že tímu nikto neveril a nemysleli si, že by mohli zdolať lepšie družstvá, ako napríklad tie z Ruska či Brazílie. Súťaže sa zúčastnilo 60 tímov zo 44 krajín sveta. Tím USA sa umiestnil na 39. mieste, avšak tím trénera Lapida, kde hrala aj Jessica, obsadil úžasné 10. miesto. 

Jessica by sa rada zúčastnila svetového šampionátu nevidiacich ešte tento rok a olmypiády v roku 2022, ktorá sa má konať v Rusku. Obáva sa však, že si nebude môcť dovoliť ani cestovné náklady.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok