Na Filipínach našli telá posledných nezvestných havarovaného lietadla

TA3 TASR
5.7.2021 10:37

Filipínski vojaci našli telá posledných piatich nezvestných pasažierov transportného vojenského lietadla, ktoré v nedeľu havarovalo. Pri najhoršom leteckom nešťastí v krajine za uplynulých 20 rokov tak zahynulo 50 ľudí a 49 utrpelo zranenia.

Na Filipínach našli telá posledných nezvestných havarovaného lietadla
TASR/AP

Trosky zasiahli ľudí na zemi

Vojaci, policajti a hasiči zachránili 49 príslušníkov armády vrátanie niekoľkých, ktorí z lietadla vyskočili predtým, než vybuchlo a zachvátili ho plamene. Trosky lietadla zasiahli siedmich ľudí na zemi a traja z nich zraneniam podľahli, uviedla armáda.

Lietadlo tamojších ozbrojených síl typu Lockheed C-130 Hercules prevážajúce 96 ľudí sa zrútilo a začalo horieť po tom, ako pri pristávacom manévri minulo dráhu na ostrove Jolo v provincii Sulu. Príčina nehody nie je známa, vo veci prebieha vyšetrovanie.

Mnohí z vojakov na palube havarovaného lietadla nedávno absolvovali základný vojenský výcvik a boli nasadení do nepokojného južného regiónu krajiny v súvislosti s bojom proti terorizmu.
 

Región na juhu Filipín je domovom mnohých moslimov v prevažne rímskokatolíckej krajine a má históriu separatistických nepokojov. Väčšina teroristických útokov v Sulu sa pripisuje skupine Abú Sajjáf, známej únosmi a vraždami.

Filipínske ozbrojené sily zaznamenali v júni haváriu vrtuľníka Black Hawk, pri ktorej prišlo o život šesť ľudí. V roku 1993 pri zrútení filipínskeho lietadla C-130 Hercules zomrelo 30 ľudí, v roku 2008 pri ďalšej havárii civilnej verzie tohto stroja zahynulo 11 osôb.

Najtragickejším leteckým nešťastím na Filipínach bola nehoda Boeingu-737 tamojšej spoločnosti PAL Express v roku 2000, ktorá si vyžiadala 131 mŕtvych.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok