Pápež František podstúpil operáciu hrubého čreva. Sprevádzali ju komplikácie

TA3 TASR
5.7.2021 08:35

Pápež František absolvoval úspešnú operáciu hrubého čreva, oznámil v noci na pondelok tlačový hovorca Svätej stolice Matteo Bruni. Operáciu sprevádzali podľa talianskych médií komplikácie. Momentálne je už ale pri vedomí a dýcha bez pomoci prístrojov.

Pápež František sa v pondelok po úspešnej operácii hrubého čreva cíti dobre, v nemocnici sa však bude zotavovať ďalších zhruba sedem dní, uviedol Vatikán.

Osemdesiatštyriročného pápeža hospitalizovali v Gemelliho nemocnici v Ríme v nedeľu. Zákrok bol plánovaný z dôvodu zúženia hrubého čreva – symptomatickej divertikulárnej stenózy – a František ho podstúpil v celkovej anestéze. Lekári mu odobrali časť hrubého čreva. Pôvodne plánovali laparoskopický zákrok, nakoniec sa však rozhodli pre chirurgický rez.

Operácia trvala približne tri hodiny. "Pápežov stav je dobrý, je bdelý a dýcha spontánne," uviedol v pondelok tlačový hovorca Vatikánu Matteo Bruni. Aby nedošlo ku komplikáciám, František strávi v nemocnici zhruba sedem dní, dodal.

O plánovanej operácii informoval Bruni v nedeľu niekoľko hodín predtým, než pápež František oficiálne potvrdil, že v septembri navštívi Slovensko a Maďarsko.

Taliansky premiér Mario Draghi v pondelok adresoval Františkovi "láskavé prianie skorého uzdravenia", píše AFP. Pápežovi poprial "rýchle zotavenie" aj šejk Ahmad at-Tajjib, veľký imám káhirskej mešity al-Azhar a jeden z vysokopostavených svetových predstaviteľov islamu.

Pápež František je hospitalizovaný na desiatom poschodí Gemelliho nemnocnice, kde ležiaval i jeho predchodca Ján Pavol II., ktorý sa podrobil dovedna siedmim operáciám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok